Συρρίκνωση του κράτους-πρόνοιας και υψηλές ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία στη χώρα μας

Αριθμός πρωτ: 4535
Ημερομηνία κατάθεσης: 20/2/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Συρρίκνωση του κράτους-πρόνοιας και υψηλές ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία στη χώρα μας.

Έντονο προβληματισμό δημιουργεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία καταγράφει αρνητικά ευρωπαϊκά ρεκόρ στον τομέα της υγείας για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα επίσημα ευρωπαϊκά στοιχεία, οι δαπάνες για την υγεία στη χώρα μας μπορεί να έχουν αυξηθεί, κυρίως λόγω του δημογραφικού προβλήματος και τη γήρανση του πληθυσμού, ωστόσο το κράτος πρόνοιας συρρικνώνεται δραματικά αφού οι ασφαλισμένοι είναι υποχρεωμένοι να καλύπτουν σε ποσοστό 48,3% ,στην ουσία τα μισά, με δικά τους χρήματα τις δαπάνες για την υγεία.
Επειδή οι πολίτες αισθάνονται πλέον καθημερινά την ανασφάλεια για τη μη επαρκή και ποιοτική κάλυψη των υπηρεσιών υγείας που τους παρέχεται και στρέφονται στην ιδιωτική ασφάλιση με την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.
Επειδή οι ασφαλισμένοι καταβάλουν κανονικά τις εισφορές τους για περίθαλψη στον ασφαλιστικό φορέα που υπάγονται, αλλά χωρίς ωστόσο να τους παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες περίθαλψης.
Επειδή η Πολιτεία οφείλει να παρέχει στους πολίτες άμεσες και αναβαθμισμένης ποιότητας υπηρεσίες υγείας,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:
Σε ποια μέτρα προτίθεται να προβεί προκειμένου να παρέχονται στους ασφαλισμένους επαρκείς και αναβαθμισμένης ποιότητας υπηρεσίες υγείας, αφού το αίσθημα ανασφάλειας που υπάρχει στους πολίτες είναι ιδιαίτερα έντονο τα τελευταία χρόνια λόγω της συρρίκνωσης του κράτους πρόνοιας, όπως καταγράφουν και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα μας.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης