Αριθμός πρωτ: 2808
Ημερομηνία κατάθεσης: 8/1/2007
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΘΕΜΑ: Συστηματική υποεκτίμηση της ανεργίας και ασυνέπεια του ρόλου του ΟΑΕΔ.
Η συστηματική και συνειδητή υποεκτίμηση της ανεργίας στη χώρα μας από την Κυβέρνηση, δημιουργεί έντονη ανησυχία και κλίμα ανασφάλειας στους άνεργους κάθε ηλικίας, αφού η ανεύρεση εργασίας είναι από τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορά κάθε ελληνική οικογένεια.
Επειδή δεν μπορεί η Κυβέρνηση να εμπαίζει τους πολίτες στο σοβαρό θέμα της ανεύρεσης εργασίας, επιδιδόμενη σε μια ιδιότυπη επιδοματική πολιτική για την εξυπηρέτηση ημετέρων από την μια πλευρά, αλλά και χωρίς συνέχεια των προγραμμάτων από την άλλη, αφού προσφέρει μόνο βραχύβια έξοδο από την ανεργία μέσω των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης του ΟΑΕΔ.
Επειδή ο μέσος όρος ανεργίας στο 8,3% που επιχαίρει η Κυβέρνηση ότι έχει επιτύχει μέσω των επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης και μόνο, δεν αντανακλά την πραγματικότητα αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στους νέους ηλικίας 15 έως 29 ετών το ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στο 17,6% ενώ ένας στους δύο νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας δεν βρίσκει απασχόληση.
Επειδή η πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτή που θέλει να παρουσιάσει η Κυβέρνηση, αφού στο σύνολο των ανέργων το ποσοστό των νέων αυξήθηκε στο 38,06%, ενώ πάνω από τους μισούς ανέργους είναι εκτός αγοράς για περισσότερο από 12 μήνες.
Επειδή τα στοιχεία για τους άνεργους που παρακολουθούν τα προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ και εξασφάλισαν πραγματική κατάρτιση, αλλά και εύρεση μόνιμης απασχόλησης δεν γνωστοποιούνται σκοπίμως, ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης δεν φαίνεται πρόθυμες να συνεργαστούν.
Επειδή το πρόβλημα της ανεργίας στο Ηράκλειο και στην Κρήτη και ιδιαίτερα στους νέους και στις γυναίκες είναι έντονο,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου ο ΟΑΕΔ να προβαίνει στην ποιοτική αξιολόγηση των προγραμμάτων που υλοποιεί, προκειμένου να καθίσταται γνωστό ποιοι από αυτούς που παρακολουθούν τα προγράμματα κατάρτισης έχουν ωφεληθεί πραγματικά και έχουν επιτύχει την πρόσβασή τους σε μόνιμη απασχόληση και όχι να επιδίδεται μόνο στην παραγωγή προγραμμάτων κατάρτισης, αμφισβητούμενης πολλές φορές ποιότητας και αποτελεσματικότητας.
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης