Τεχνητή έλλειψη εισιτηρίων στα πλοία της ακτοπλοΐας


Αριθμός πρωτ: 12944
Ημερομηνία κατάθεσης: 17/7/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Τεχνητή έλλειψη εισιτηρίων στα πλοία της ακτοπλοΐας.

Στα πολλά και μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της ακτοπλοΐας, όπως οι συνεχείς αυξήσεις των εισιτηρίων από 5%-12% στις περισσότερες γραμμές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η αύξηση φτάνει και το 20%, η μείωση της έκπτωσης στα φοιτητικά εισιτήρια και σε μερικές περιπτώσεις η κατάργησή της, οι μεγάλες καθυστερήσεις των δρομολογίων και οι συχνές βλάβες των πλοίων, προστέθηκε η δημιουργία τεχνητής έλλειψης εισιτηρίων. Σύμφωνα με τις καταγγελίες στον αθηναϊκό τύπο, υπάρχουν πολλά προβλήματα όσον αφορά τη διάθεση των εισιτηρίων των πλοίων και κυρίως των εισιτηρίων επιστροφής από τα νησιά.
Όπως αναφέρουν ταξιδιωτικοί πράκτορες, όταν πρωτοεμφανίζονται τα συστήματα κρατήσεων, τα λεγόμενα «πρωτόκολλα» των πλοίων ώστε να αρχίσουν να γίνονται οι κρατήσεις, παρατηρείται το «παράδοξο» σε κάποιους προορισμούς να μην υπάρχει καμία ελεύθερη θέση.
Το γεγονός αυτό γίνεται, σύμφωνα με στελέχη ταξιδιωτικών γραφείων, από ναυτιλιακούς πράκτορες –σε συνεννόηση ή εν αγνοία των εταιρειών- προκειμένου να πουληθούν πρώτα τα ακριβά εισιτήρια ή τα εισιτήρια για μακρινότερους προορισμούς με υψηλότερη τιμή, ενώ όλως τυχαίως, δυο ή τρεις μέρες πριν από την αποχώρηση του πλοίου βρίσκονται εισιτήρια και για τους κοντινότερους προορισμούς ή εισιτήρια οικονομικής θέσης.
Επειδή, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, ο λόγος που γίνεται η τεχνητή έλλειψη εισιτηρίων είναι προφανής, αφού γίνεται για να διασφαλίσουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες ότι το πλοίο θα έχει γεμίσει πρώτα με επιβάτες για μακρινότερους προορισμούς και ακριβότερα εισιτήρια, ενώ από την πλευρά τους τα πρακτορεία επιδιώκουν να πωλούν ακριβότερα εισιτήρια από τα οποία αποκομίζουν μεγαλύτερες προμήθειες.
Επειδή, εκτός των άλλων, παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχουν ελλείψεις κυρίως για τα εισιτήρια επιστροφής από τα νησιά, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται στον τύπο, τοπικοί πράκτορες προκαλούν τεχνητή έλλειψη εισιτηρίων προκρατώντας θέσεις χωρίς να έχουν πραγματικές κρατήσεις.
Επειδή αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι θέσεις να βγαίνουν σχεδόν στη μαύρη αγορά, αφού όποιος από τους ξενοδόχους και τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων διατηρεί καλές σχέσεις με τους πράκτορες να μπορεί να βρίσκει εισιτήρια για να εξυπηρετήσει τους πελάτες του.
Επειδή η τεχνητή έλλειψη εισιτηρίων, εκτός των πολλών προβλημάτων που δημιουργεί, έχει σαν αποτέλεσμα τα εισιτήρια επιστροφής από τα νησιά να αποτελούν «εργαλείο» κερδοσκοπίας, αφού κάποια από τα εισιτήρια που έχουν προκρατηθεί χωρίς πραγματική κράτηση, στην πορεία ακυρώνονται από τους πράκτορες κρατώντας όμως ταυτόχρονα τα εισιτήρια αυτά.
Τα ακυρωμένα εισιτήρια μπορούν να ξανακρατηθούν από το ίδιο ή άλλο πρακτορείο, ενώ ο πράκτορας που έκανε την ακύρωση πουλάει αυτά που αρχικά είχε ακυρώσει, με αποτέλεσμα τα ίδια εισιτήρια να πωλούνται δύο φορές και οι επιβάτες να μένουν χωρίς θέση.
Επειδή η ασυδοσία που επικρατεί στην αγορά κάθε άλλο προς το συμφέρον των επιβατών και των εκδρομέων είναι, αλλά αποτελεί αποκλειστικά ευθύνη του Υπουργείου αφού αποδεικνύεται καθημερινά κατώτερο των περιστάσεων να αντεπεξέλθει στην απόφασή του να προβεί στην απελευθέρωση των ναύλων και των δρομολογίων των πλοίων.
Επειδή παρά τις αλλεπάλληλες Ερωτήσεις μου (12911/14-7-06, 12869/13-7-06, 12192/26-6-06,12052/21-6-06, 10525/9-5-06) και τις επισημάνσεις των σοβαρών προβλημάτων στο χώρο της ακτοπλοΐας που συνεχώς επιδεινώνονται, καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί από την πλευρά του Υπουργείου, με αποτέλεσμα η ταλαιπωρία και το υψηλό κόστος που επωμίζεται ο πολίτης να είναι τεράστια, ενώ ο τουρισμός να δέχεται συνεχώς πλήγματα,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
Με ποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς προτίθεται να παρέμβει προκειμένου να σταματήσει η ασυδοσία που καταγράφεται στην αγορά από την τεχνητή έλλειψη εισιτηρίων στα πλοία της ακτοπλοΐας, αφού το κόστος που επωμίζονται οι πολίτες καθώς και η ταλαιπωρία που υφίστανται είναι τεράστια.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)