Το πρωτοφανές περιστατικό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και τα προβλήματα του ΕΣΥ

Αριθμός πρωτ: 13229
Ημερομηνία κατάθεσης: 25/7/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Το πρωτοφανές περιστατικό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και τα προβλήματα του ΕΣΥ.
Το ανησυχητικό περιστατικό που σημειώθηκε χθες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) θέτει επί τάπητος τις σημαντικές ελλείψεις του Ε.Σ.Υ. επί των ημερών της νέας διακυβέρνησης, η οποία έχει ξεχάσει τις υποσχέσεις της για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Ειδικά για το ΠΑΓΝΗ, έχω τονίσει με πολλές Ερωτήσεις μου στο παρελθόν τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν. Κυρίαρχη θέση σε αυτά κατέχει η διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων, που δεν μπορεί να αποτεφρώνονται πλέον σε κλίβανο, όπως έχω επισημάνει και με τις πρόσφατες Ερωτήσεις μου 9768/10-4-06 και 12575/5-7-06.
Το αδιέξοδο του αποτεφρωτή αναδείχθηκε με δραματικό τρόπο κατά τη χθεσινή μέρα, οπότε τα τοξικά αέρια του κλιβάνου εισχώρησαν στην κουζίνα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα σε έξι εργαζόμενους και αναγκάζοντας το προσωπικό να πετάξει στα σκουπίδια το φαγητό 680 ασθενών.
Επειδή το περιστατικό προβάλλεται με πρωτοσέλιδα στον τοπικό τύπο και έχει προκαλέσει την αγανάκτηση της τοπικής κοινωνίας.
Επειδή σε ανακοινώσεις του το Σωματείο Εργαζομένων και η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων» ΠΑΓΝΗ καταγγέλλουν τη διοίκηση που κωλυσιεργεί και δεν προχωρά στο κλείσιμο του αποτεφρωτή και απειλούν το σφράγισμά του μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Επειδή το περιστατικό αναμένεται να επιταχύνει την ανάθεση της διαχείρισης των αποβλήτων σε ιδιωτική εταιρεία, αντί να κατασκευαστεί μονάδα αποστείρωσης που θα καλύπτει σε μόνιμη βάση όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του νησιού, όπως τόνιζα στην Ερώτησή μου 9768/10-4-2006,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
1. Αν προτίθεται να αποδώσει ευθύνες για το περιστατικό που αμαυρώνει για μια ακόμη φορά μέσα σε ένα χρόνο την εικόνα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
2. Αν προτίθεται να εξετάσει την άμεση αντικατάσταση του κλιβάνου αποτέφρωσης με σύγχρονη μονάδα αποστείρωσης που θα καλύπτει τις ανάγκες όλης της Κρήτης.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης