Υψηλό ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας στον τουριστικό κλάδο. Ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου, Μανόλη Στρατάκη, προς τον Υπ. Απασχόλησης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αριθμός πρωτ: 14546
Ημερομηνία κατάθεσης: 28/9/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ : Υψηλό ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας στον τουριστικό κλάδο.

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Ε.Υ.Τ.Ε.), κρούει τον κώδωνα του κινδύνου όσο αφορά την ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο των ξενοδοχείων και του επισιτισμού.
Επειδή σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας η ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο ανέρχεται σε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό 64%, το οποίο προκύπτει από τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι ασφαλισμένοι του κλάδου είναι μόλις 180.266 και εξυπηρέτησαν περίπου 14 εκατομμύρια τουρίστες, μη συμπεριλαμβανομένου του εσωτερικού τουρισμού.
Επειδή η Κρήτη κατά μέσο όρο δέχεται 5 εκατομμύρια τουρίστες και οι εργαζόμενοι στον κλάδο των ξενοδοχείων και του επισιτισμού αποτελούν μεγάλο τμήμα του παραγωγικού δυναμικού του νησιού και επιβάλλεται να τυχαίνουν της μέριμνας και της προστασίας της Πολιτείας.
Επειδή τα στοιχεία καταδεικνύουν την πραγματικότητα και όπως είχα επισημάνει στην Ερώτησή μου 10242/2-5-2006, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και με την ανασφάλιστη εργασία στον τουριστικό κλάδο των ξένων εργαζομένων που θεωρητικά έκαναν την πρακτική τους άσκηση αλλά εργάζονταν κανονικά,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να εκλείψει το σοβαρό πρόβλημα της ανασφάλιστης εργασίας στον κλάδο των ξενοδοχείων και του επισιτισμού, ενός κλάδου ιδιαίτερα σημαντικού για την Κρήτη αλλά και ολόκληρη τη χώρα, αφού σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης στην Ερώτηση 10242/2-5-06, ανασφάλιστη εργασία είναι ένα πραγματικό φαινόμενο και το μεγαλύτερο ποσοστό συνευθύνης και συναρμοδιότητας για τον έλεγχο έχουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης