Φόβοι των αγροτών της Κρήτης για ανεξέλεγκτες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Αίγυπτο και άλλες χώρες


Αριθμός πρωτ: 11131
Ημερομηνία κατάθεσης: 26/5/2006

ΕΡΩΤΗΣH

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
3) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Φόβοι των αγροτών της Κρήτης για ανεξέλεγκτες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Αίγυπτο και άλλες χώρες.

Η πρόσφατη δρομολόγηση του πλοίου «Αρχάγγελος» στο δρομολόγιο Ηράκλειο-Χάιφα-Αλεξάνδρεια-Πειραιάς χαιρετίστηκε ως θετικό βήμα για την περαιτέρω σύσφιγξη των δεσμών Κρήτης και Αφρικής, δεν είναι όμως εντελώς άμοιρη προβλημάτων.
Όπως τονίζει ο τοπικός Τύπος του Ηρακλείου, οι αγρότες της Κρήτης εμφανίζονται ανήσυχοι από το ενδεχόμενο πρόκλησης αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ αγροτικών προϊόντων της Αιγύπτου και άλλων χωρών με τα ντόπια. Συγκεκριμένα, εκφράζονται φόβοι, από τη μια πλευρά, ότι θα κατακλυστεί η αγορά της Κρήτης από εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα σε χαμηλές τιμές και από την άλλη ότι υπάρχει ο κίνδυνος να υιοθετηθεί η αθέμιτη εμπορική πρακτική της διάθεσης αυτών των προϊόντων ως ελληνικών.
Είναι πρόσφατα άλλωστε τα περιστατικά νοθείας της κρητικής πατάτας με την αιγυπτιακή, όπως είχα επισημάνει στην 9067/22-3-2006 Ερώτησή μου.
Επειδή, με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση Κρήτης-Αιγύπτου, υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξουν φαινόμενα που θα πλήξουν και τους παραγωγούς της Κρήτης αλλά και τους καταναλωτές,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ.κ. Υπουργοί:
Πώς σκοπεύουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος ανεξέλεγκτων εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Αίγυπτο και άλλες χώρες στην Κρήτη, αλλά και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών που θα διευκόλυνε ενδεχομένως η απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση Κρήτης-Αιγύπτου.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)