Χαμηλή απορροφητικότητα του προγράμματος «ΘΗΣΕΑ» στο Ν. Ηρακλείου


Αριθμός πρωτ: 12912
Ημερομηνία κατάθεσης: 14/7/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΘΕΜΑ: Χαμηλή απορροφητικότητα του προγράμματος «ΘΗΣΕΑ» στο Ν. Ηρακλείου.

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της περιφερειακής επιτροπής του προγράμματος «ΘΗΣΕΑ» εκφράστηκε η επιτακτική ανάγκη επίσπευσης της υλοποίησης του προγράμματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του δόθηκαν από την επιτροπή στη δημοσιότητα αλλά και από αυτά του ΥΠΕΣΔΔΑ, η Κρήτη βρίσκεται στη δυσχερέστατη θέση όσο αφορά την απορροφητικότητα, μόλις 22%, του προγράμματος.
Επειδή από την ανάλυση των δεδομένων και τις πραγματικές εκτιμήσεις ο καταλυτικός παράγοντας, εξαιτίας του οποίου ο Ν. Ηρακλείου αλλά και γενικότερα η Κρήτη βρίσκονται σ’ αυτή τη θέση, είναι οι εξαιρετικά χαμηλές χρηματοδοτήσεις, αλλά και οι οφειλές σε εργολήπτες που δεν πληρώνονται.
Επειδή με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου (5262-6-12-05,7091/31-1-06, 6422/13-1-06, 4069/1-11-05), είχα επισημάνει πολλά από τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω δυσπραγίας των Υπουργείων για την ομαλή χρηματοδότηση των έργων και την έγκαιρη πληρωμή των εργοληπτών, καθώς και τους κινδύνους για την πορεία πολλών έργων σε πολλούς δήμους του Ν. Ηρακλείου παρά τις μεγάλες προσπάθειες των αρμόδιων τοπικών φορέων. Επειδή η κατάσταση αυτή, όπου η Κρήτη βρίσκεται στην χαμηλότερη θέση σε απορροφητικότητα του προγράμματος «ΘΗΣΕΑ» πανελλαδικά, έχει διαμορφωθεί με αποκλειστική ευθύνη των Υπουργείων,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ.κ Υπουργοί:
1) Εάν προτίθενται να προβούν άμεσα στην επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης της ένταξης των έργων τα οποία έχουν προενταχθεί στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑ».
2) Σε ποιο χρονικό διάστημα προτίθενται να ολοκληρώσουν τις χρηματοδοτήσεις των έργων του προγράμματος «ΘΗΣΕΑ» στους δήμους του Ν. Ηρακλείου, προκειμένου να εξαλειφθεί ο κίνδυνος να σταματήσουν τα έργα τα οποία είναι σε εξέλιξη αλλά και να αρχίσουν τα υπόλοιπα.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης