Άμεση ανάγκη έργων συντήρησης για την Αγρέπαυλη Πιτσιδίων

Αριθμός πρωτ: 17323
Ημερομηνία κατάθεσης: 6/4/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Άμεση ανάγκη έργων συντήρησης για την Αγρέπαυλη Πιτσιδίων.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσσαράς εκφράζει την αγωνία των μελών του αλλά και των κατοίκων της περιοχής για την αδράνεια του Υπουργείου να προβεί στην υλοποίηση των απαιτούμενων έργων για τη συντήρηση του σημαντικού μνημείου της Αγρέπαυλης Πιτσιδίων.
Όπως επισημαίνεται από τους εκπροσώπους του Συλλόγου, εάν δεν ληφθούν άμεσα τα άκρως απαραίτητα έργα συντήρησης του μνημείου κινδυνεύει να καταρρεύσει.
Επειδή πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες μινωικές επαύλεις της Κρήτης της Υστερομινωικής Ι εποχής, που αποτελείται από πολλά δωμάτια, αποθήκες, εργαστήρια υφαντικής και αγγειοπλαστικής με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική οργάνωση, όπως παρατηρούν οι ειδικοί.
Επειδή όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι επιστήμονες, εάν δεν γίνουν άμεσα έργα συντήρησης, θα πρέπει να γίνει κατάχωση του μνημείου προκειμένου να μη φθείρεται περαιτέρω από το χρόνο,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός
Εάν προτίθεται να προβεί άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την υλοποίηση όλων των αναγκαίων έργων συντήρησης του μνημείου της Αγρέπαυλης Πιτσιδίων στην περιοχή της Μεσσαράς του Νομού Ηρακλείου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης