Άμεση αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών όλων των καλλιεργειών ζητά η Νομάρχης Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 9124
Ημερομηνία κατάθεσης: 11/6/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Άμεση αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών όλων των καλλιεργειών ζητά η Νομάρχης Ηρακλείου.

Την παρέμβαση του Υπουργού προκειμένου να αποζημιωθούν άμεσα όλοι οι παραγωγοί, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τις εκτεταμένες βροχοπτώσεις του τελευταίου δεκαήμερου του Μαΐου, ζητά με έγγραφό της η Νομάρχης Ηρακλείου.
Με το 1476/5-6-07 έγγραφο που απέστειλε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, η Νομάρχης κάνει λόγο για σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες των αγροτών του νομού Ηρακλείου, το μέγεθος των οποίων διαπίστωσαν με επιτόπιες επισκέψεις τους οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Στη σχετική συνημμένη έκθεση των γεωπόνων, αναφέρονται ασθένειες στις καλλιέργειες, η ανάπτυξη και η εξάπλωση των οποίων ευνοήθηκε από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, γεγονός που συνεπάγεται την απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς.
Επειδή σε όλες σχεδόν τις αμπελουργικές περιοχές του νομού διαπιστώθηκαν ζημιές κυρίως λόγω προσβολών από βοτρύτη-ωϊδιο και έντονη βλαστική ανάπτυξη στη σουλτανίνα, με συνέπεια μέχρι και την πλήρη ακαρπία.
Επειδή για τους ελαιώνες όψιμων περιοχών και με μικρή ανθοφορία, η βροχή θεωρείται ζημιογόνα για την καρπόδεση και επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή.
Επειδή όσον αφορά τα σανοδοτικά σιτηρά, οι μεν θερισμένες καλλιέργειες θα υποστούν ζημιά λόγω σήψεων, οι δε μη θερισμένες ενδέχεται να εμφανίσουν πλάγιασμα.
Επειδή σε μερικές καλλιέργειες υπαίθριων κηπευτικών διαπιστώθηκαν σκασίματα καρπών λόγω απότομης απορρόφησης νερού, γεγονός που καθιστά μη εμπορεύσιμη την παραγωγή,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

Εάν προτίθεται να δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ για άμεση αποζημίωση των παραγωγών όλων των καλλιεργειών του Νομού Ηρακλείου, οι οποίες επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης