Άμεση βελτίωση Οδικού Περιβάλλοντος εθνικής οδού Ηρακλείου-Μοιρών

Αριθμός πρωτ: 8944
Ημερομηνία κατάθεσης: 20/3/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΘΕΜΑ: Άμεση βελτίωση Οδικού Περιβάλλοντος εθνικής οδού Ηρακλείου-Μοιρών.

Παγίδα θανάτου έχει δυστυχώς αποτελέσει για πολλούς οδηγούς μέχρι σήμερα η εθνική οδός Ηρακλείου – Μοιρών, και συγκεκριμένα το τμήμα από τον Εσταυρωμένο μέχρι το χωριό Σίβα του Δήμου Παλιανής, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί στα 18 χιλιόμετρα του συγκεκριμένου δρόμου πολλές ανθρώπινες ζωές.

Πριν λίγες μέρες συνέβη ένα ακόμα θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα με νεκρούς δύο ηλικιωμένους ανθρώπους και δύο βαριά τραυματίες, αναδεικνύοντας την επιτακτική πλέον ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων ούτως ώστε να προληφθούν, όσο είναι εφικτό, τα τροχαία δυστυχήματα.

Και ενώ τα θανατηφόρα τροχαία πολλαπλασιάζονται στην περιοχή, παρατηρούνται παρατεταμένες καθυστερήσεις στην εργολαβία που βρίσκεται σε εξέλιξη για ένα τουλάχιστον τμήμα του δρόμου 2,5 χιλιομέτρων, από τη διασταύρωση των ΤΕΙ μέχρι περίπου το ύψος της διασταύρωσης των Γουρνών, με συνέπεια οι αναγκαίες παρεμβάσεις να παραμένουν μόνο στα χαρτιά.

Όπως επισημαίνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παναγιάς, από το δρόμο απουσιάζουν εμφανώς τα μέτρα ασφαλείας, όπως οι υπόγειες διαβάσεις, η διαχωριστική νησίδα, ο επαρκής ηλεκτροφωτισμός, η παρουσία φωτεινών σηματοδοτών και των απαραίτητων κυκλικών κόμβων.

Επειδή δεκαοκτώ νεκροί, και τριάντα εννέα τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των είκοσι τεσσάρων τροχαίων δυστυχημάτων που έχουν σημειωθεί κατά μήκος του εν λόγω οδικού τμήματος την τελευταία οκταετία.

Επειδή η ευθύνη του ανθρώπινου παράγοντα μπορεί να είναι σημαντική στην πρόκληση των τροχαίων ατυχημάτων, όμως η πολιτεία πρέπει από την πλευρά της να λαμβάνει το σύνολο των μέτρων που στοχεύουν στην πρόληψή τους.

Επειδή επανειλημμένα έχω υπογραμμίσει την παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη βελτίωση του οδικού περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια, γεγονός που αποδεικνύεται και από την αύξηση των θανατηφόρων τροχαίων στην Κρήτη αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

Αν προτίθεται να δώσει εντολή και να διαθέσει τα ανάλογα κονδύλια προκειμένου να πραγματοποιηθούν άμεσα στο συγκεκριμένο επικίνδυνο οδικό τμήμα της εθνικής οδού Ηρακλείου – Μοιρών όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις, όπως προβλέπεται από τη σχετική μελέτη, με στόχο την πρόληψη των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης