Άνεργοι και υπό το καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας τρεις στους δέκα πτυχιούχους των ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων

Αριθμός πρωτ: 6749
Ημερομηνία κατάθεσης: 20/2/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Άνεργοι και υπό το καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας τρεις στους δέκα πτυχιούχους των ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Τρεις στους δέκα πτυχιούχους των ελληνικών ΑΕΙ, ακόμη και επτά χρόνια μετά την αποφοίτησή τους, υπόκεινται σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας, καθώς είναι άνεργοι και οικονομικά εξαρτημένοι, φιλοξενούνται ακόμη από τους γονείς και δεν αποφασίζουν να κάνουν τη δική τους οικογένεια.
Αυτά τα συμπεράσματα προέκυψαν από έρευνα του Παντείου Πανεπιστημίου σε 13.612 αποφοίτους Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που βρίσκονται στην ηλικία των 30 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 84% των πτυχιούχων απασχολείται, το 6,4% παραμένουν άνεργοι και το 9,3 δεν είναι οικονομικά ενεργοί. Από τους εργαζόμενους πτυχιούχους το 35% δηλώνει ότι δεν έχει σταθερή απασχόληση, ενώ το 60% έχει αλλάξει μέσα σε μια εφταετία μετά την αποφοίτηση έως και τρεις δουλειές και το 26% από τέσσερις και πάνω.
Επειδή η εργασιακή ανασφάλεια και η ετεροαπασχόληση είναι οι κυριότεροι παράγοντες που οδηγούν τους αποφοίτους σε μεταπτυχιακές σπουδές χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζουν και πάλι την επαγγελματική τους αποκατάσταση.
Επειδή το μεγαλύτερο πρόβλημα εξακολουθούν να παραμένουν οι χαμηλές ή σχετικά χαμηλές αποδοχές που δεν επιτρέπουν στους νέους να ανεξαρτητοποιηθούν και να αποκτήσουν δική τους οικογένεια.
Επειδή, όπως έχω και παλαιότερα επισημάνει, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών, σύμφωνα και με τα στοιχεία της Eurostat,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Η κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί σχετικά με την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της ανεργίας και της εργασιακής ανασφάλειας των αποφοίτων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στη χώρας μας, αφού σύμφωνα με πρόσφατα απογοητευτικά στοιχεία έρευνας, τρεις στους δέκα πτυχιούχους ΑΕΙ, ακόμη και εφτά χρόνια μετά την αποφοίτησή τους, είναι άνεργοι και οικονομικά εξαρτημένοι από τους γονείς τους.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ