Άρθρο του βουλευτή Ηρακλείου Μανόλη Σοφ. Στρατάκη με θέμα: “Η απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από τη Ν.Δ.”

Η απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από τη Ν.Δ.

του Μανόλη Σοφ.Στρατάκη
Βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ν. Ηρακλείου

πηγή: http://www.pepagnh.gr
Στα τρία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ., οι πολίτες διαπιστώνουν όλο και πιο έντονα την απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Καθημερινά βλέπουν τα ράντζα να πληθαίνουν, να υπάρχουν ελλείψεις στα κρεβάτια της εντατικής, να υπάρχει ένας νοσηλευτής ανά τριάντα ασθενείς, να έχουμε νοσοκομεία χωρίς γιατρούς που να καλύπτουν τις υπερωρίες, και κέντρα υγείας χωρίς ασθενοφόρα, όπως στο νομό Ηρακλείου. Από την άλλη, η Κυβέρνηση διατείνεται ότι με νομοσχέδια που φέρνει προς ψήφιση, όπως το σχέδιο νόμου για τις προμήθειες, θα λύσει προβλήματα.
Ωστόσο, είναι παραπάνω από βέβαιο δυστυχώς, ότι και αυτό το νομοσχέδιο περισσότερα προβλήματα δημιουργεί και συσσωρεύει απ’ αυτά που λύνει. Δεν διέπεται από καμία συνοχή, ενώ ούτε υπακούει έστω σε ένα υποτυπώδες πρότυπο οργάνωσης, ακόμη και ενός συγκεντρωτικού φορέα προμηθειών, όπως διατείνεται το Υπουργείο ότι θέλει να δημιουργήσει. Η λειτουργία του, εκ των πραγμάτων, παραπέμπεται στις καλένδες, όπως αποδεικνύεται περίτρανα από την πληθώρα των υπουργικών αποφάσεων που προβλέπονται. Επιπλέον, βέβαια, δημιουργεί κόστος των τριών εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτές τις δαπάνες και το τεράστιο κόστος για τις προσλήψεις στις ανώνυμες εταιρείες –ΔΕΠΑΝΟΜ, ΙΦΕΤ, ΕΚΕΒΥΛ- που αποτελούν το βασικό μοχλό λειτουργίας αυτού του νέου τρόπου προμηθειών.
Η απαράδεκτη λογική του νομοσχεδίου φαίνεται και από το ότι ο Υπουργός Υγείας λειτουργεί ως Καίσαρας, επιδιώκοντας να πραγματοποιεί τα πάντα σε βάρος της διαφάνειας, και χωρίς να υπακούει όλη αυτή η διαδικασία σε καμία ορθολογιστική οργάνωση ενός σύγχρονου συστήματος που έχει ανάγκη ο χώρος της υγείας..
Το νομοσχέδιο γίνεται για καθαρά προεκλογικούς λόγους, διότι θέλει η Ν.Δ. μέσα από αυτό να διορίσει εκατοντάδες στελέχη στις ανώνυμες εταιρείες και δεκαεπτά νέους υποδιοικητές, από τους «ημέτερους» που η Ν.Δ. διορίζει σε όλους τους ευαίσθητους, αλλά και μη ευαίσθητους, τομείς της δημόσιας διοίκησης. Επιπλέον, με την ένταξη των τραπεζών στο σύστημα, η Κυβέρνηση επιδιώκει να καλύψει το νέο τεράστιο έλλειμμα της τρίχρονης διακυβέρνησης, ύψους δυόμισι δισεκατομμυρίων ευρώ, που έχει δημιουργήσει στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Στην ίδια λογική εντάσσεται και η είσοδος των τραπεζών στο σύστημα, η οποία γίνεται βέβαια με το αζημίωτο, ενώ επιβαρύνεται με αυξημένους τόκους και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όλα τα παραπάνω σχεδιάζονται τη στιγμή βέβαια που οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς και η απαξίωση του ΕΣΥ γίνεται όλο και πιο έντονη.
Εάν η Κυβέρνηση της Ν.Δ. ήθελε βέβαια πραγματικά να προαγάγει τη διαφάνεια και να περιορίσει τη σπατάλη που γίνεται, θα πρότεινε κάποια τουλάχιστον από αυτά που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι χρειάζεται ένας πλήρως αποκεντρωμένο σύστημα προμηθειών, βασισμένο στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, στη διαφάνεια των προμηθειών, αξιοποιώντας σύγχρονες μεθόδους, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, με ενιαίο μητρώο υλικών και κωδικοποίηση και ενιαίες προδιαγραφές, σε συνδυασμό με ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου με ηλεκτρονική μορφή.
Αυτό όμως δεν το πράττει η Ν.Δ., γι’ αυτό και οι πολιτικές της επιλογές και η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας θα αποδοκιμαστούν από τους πολίτες που θα καταψηφίσουν την Κυβέρνηση.

* Βασίζεται στην ομιλία του Βουλευτή κατά τη συζήτηση στη Βουλή του σχεδίου νόμου «Προμήθειες φορέων εποπτευομένων από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και άλλες διατάξεις»