Άρνηση ικανοποίησης του αιτήματος των μαθητών των ΤΕΕ του ΟΑΕΔ, για τη λειτουργία Β’ κύκλου σπουδών για την ακαδημαϊκή χρονιά 2008-2009

Αριθμός πρωτ: 11824
Ημερομηνία κατάθεσης: 12/5/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
2) ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Άρνηση ικανοποίησης του αιτήματος των μαθητών των ΤΕΕ του ΟΑΕΔ, για τη λειτουργία Β’ κύκλου σπουδών για την ακαδημαϊκή χρονιά 2008-2009

Όπως είχα ήδη επισημάνει στην 5699/5-2-08 Ερώτησή μου, είναι έντονες οι διαμαρτυρίες των μαθητών των ΤΕΕ του ΟΑΕΔ, οι οποίοι ολοκληρώνουν εφέτος τον τριτοετή Α’ κύκλο σπουδών, για την κατάργηση, από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, του Β’ κύκλου.
Το θέμα είναι ζωτικής σημασίας για τους τριτοετείς μαθητές των σχολών της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης, καθώς στερούνται πλέον την ευκαιρία να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ΙΕΚ ή ΑΤΕΙ ή να διεκδικήσουν μία θέση στο Δημόσιο. Παράλληλα, είναι έντονο το αίσθημα της αδικίας σε σχέση με τους μαθητές που ολοκλήρωσαν πέρυσι το Α’ κύκλο και στους οποίους δόθηκε αυτή τη δυνατότητα.
Επειδή το αίτημα των μαθητών, που είχαν εισαχθεί στα ΤΕΕ του ΟΑΕΔ στο Ηράκλειο, αλλά και στα υπόλοιπα ΤΕΕ, το 2005, ένα χρόνο επομένως πριν από την έναρξη εφαρμογής του Ν. 3475/2006, είναι απολύτως εύλογο, με δεδομένο ότι ο νόμος, ο οποίος επέφερε τις σχετικές αλλαγές στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, όρισε, στο άρθρο 14, ως μεταβατικό στάδιο για την παράταση της λειτουργίας του Β’ κύκλου, μόνο δύο ακαδημαϊκά έτη (2006-2007 και 2007-2008).
Επειδή οι μαθητές βλέπουν να γκρεμίζονται οι προσδοκίες τους για επαγγελματική αποκατάσταση από αυτή την απρονοησία και προχειρότητα, και διαμαρτύρονται προς όλες τις κατευθύνσεις.
Επειδή η απάντηση του Υπουργείου Απασχόλησης στην 5699/5-2-08 Ερώτησή μου, ουδεμία αναφορά κάνει σε οποιονδήποτε τρόπο υλοποίησης του αιτήματος των μαθητών και στην κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Αν προτίθενται να προβούν σε νομοθετική ρύθμιση για την παράταση λειτουργίας και για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (2008-2009), του Β’ κύκλου σπουδών στα ΤΕΕ, με δεδομένο τον άδικο αποκλεισμό των τριτοετών σπουδαστών εφέτος, από τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να κατοχυρώσουν ίσα επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους προηγούμενων ετών.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης