Έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την αμοιβή και ενεργοποίηση των μικτών κλιμακίων ελέγχου

Αριθμός πρωτ: 13278
Ημερομηνία κατάθεσης: 29/5/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την αμοιβή και ενεργοποίηση των μικτών κλιμακίων ελέγχου.

Με την 12544/21-5-08 Ερώτησή μου αναφέρθηκα στο τελευταίο διατροφικό σκάνδαλο με τις επιμολυσμένες ποσότητες ηλιελαίου που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά ελεύθερα μέχρι και σήμερα, αποδεικνύοντας πως οι καταναλωτές είναι απροστάτευτοι από το διάτρητο σύστημα ελέγχου της ποιότητας των τροφίμων.
Οι εργαζόμενοι στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων καταγγέλλουν πως αν και από το 2006 έχει θεσμοθετηθεί η σύσταση μικτών κλιμακίων ελέγχου τόσο στην Κεντρική όσο και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΦΕΤ, αυτά δεν έχουν ενεργοποιηθεί, καθώς δύο χρόνια τώρα, δεν έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Οικονομικών για την αμοιβή των εργαζομένων σε αυτά.
Επειδή με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου έχω αναφερθεί στη δρομολόγηση κατάργησης του ΕΦΕΤ, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού και υλικοτεχνικών υποδομών, με αποτέλεσμα αντί να ενισχύεται, να αποδυναμώνεται και να οδηγείται σε διάλυση.
Επειδή οι εργαζόμενοι στον ΕΦΕΤ κάνουν λόγο για επιβεβλημένη απόδοση των πολιτικών ευθυνών που υφίστανται για τις τραγελαφικές εξελίξεις που επακολούθησαν του τελευταίου διατροφικού σκανδάλου με το επιμολυσμένο ηλιέλαιο,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:

Αν προτίθενται να προβούν, έστω και με δύο χρόνια καθυστέρηση, στην έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα προβλέπει την αμοιβή και θα ενεργοποιεί τα μικτά κλιμάκια ελέγχου, τα οποία συστάθηκαν με την παρ. 4 άρθρ. 11 του Ν. 3438/2006, καθώς και αν προτίθενται να επιλύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΦΕΤ, αντί να δρομολογούν την αποδυνάμωση και ουσιαστικά την κατάργησή του.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης