Έκκληση από τις καταναλωτικές οργανώσεις να παγώσουν οι κατασχέσεις ακινήτων

Αριθμός πρωτ: 10770
Ημερομηνία κατάθεσης: 17/4/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Έκκληση από τις καταναλωτικές οργανώσεις να παγώσουν οι κατασχέσεις ακινήτων.

Έκκληση προκειμένου να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για ποσά κάτω των 10.000 ευρώ, χωρίς καμία προϋπόθεση, απευθύνει η Εθνική Ομοσπονδία Προστασία Καταναλωτών και Δανειοληπτών Ελλάδος, με αφορμή τις αλλεπάλληλες κατασχέσεις ακινήτων που έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες.

Όπως υπογραμμίζεται, η απαγόρευση των κατασχέσεων ακινήτων πρώτης κατοικίας για χρέη από δάνεια κάτω των 10.000 ευρώ προβλέπεται και από σχετικό νόμο, ωστόσο οι προϋποθέσεις που τίθενται σε αυτόν καθιστούν τη ρύθμιση ουσιαστικά ανενεργή.

Φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται να εκδοθούν 150.000 αιτήσεις κατάσχεσης ενώ οι τράπεζες δεν διστάζουν να βγάλουν στον πλειστηριασμό σπίτια ακόμη και για χρέη κάτω των 5.000 ευρώ, την ίδια ώρα που 400.000 επιπλέον δανειολήπτες δυσκολεύονται να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους.

Επειδή με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου έχω επισημάνει την αρνητική πρωτιά που καταλαμβάνει η χώρα μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την υπερχρέωση των ελληνικών νοικοκυριών, γεγονός που καταδεικνύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την οικονομική εξαθλίωση τους και την ανάγκη να ζουν με δανεικά.

Επειδή οι καταναλωτικές οργανώσεις καταγγέλλουν επίσης τις εισπρακτικές εταιρείες που δρουν ανεξέλεγκτα και ασκούν αφόρητη πίεση στους δανειολήπτες, πολλές φορές μάλιστα με αθέμιτα μέσα, ενώ επιπλέον χρεώνουν με υπέρογκα έξοδα τους οφειλέτες.

Επειδή υπολογίζεται πως η αύξηση των επιτοκίων έχει εκτινάξει κατά περίπου 2.000 ευρώ το μέσο ετήσιο κόστος αποπληρωμής ενός στεγαστικού δανείου,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

Οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Αν προτίθενται να δώσουν εντολή προκειμένου να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για ποσά κάτω των 10.000 ευρώ, χωρίς καμία προϋπόθεση, όπως άλλωστε προβλέπεται και από σχετικό νόμο.

2) Αν προτίθενται να σταματήσουν την ανεξέλεγκτη δράση των εισπρακτικών εταιρειών οι οποίες ασκούν αφόρητη πίεση στους δανειολήπτες, πολλές φορές μάλιστα με αθέμιτα μέσα, όπως καταγγέλλουν οι καταναλωτικές οργανώσεις, ενώ επιπλέον χρεώνουν με υπέρογκα έξοδα τους οφειλέτες.

3) Ποια μέτρα πρόκειται να λάβουν προκειμένου να προστατευτεί ένας μεγάλος αριθμός ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την έκρηξη των κατασχέσεων που αναμένεται να προκύψουν από την αδυναμία τους να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης