Έκρηξη εργατικών ατυχημάτων στη χώρα μας

Αριθμός πρωτ: 4354
Ημερομηνία κατάθεσης: 5/9/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Έκρηξη εργατικών ατυχημάτων στη χώρα μας.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα αποτελέσματα έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σχετικά με εργατικά ατυχήματα που συμβαίνουν στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, καθώς και για τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την δουλειά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τουλάχιστον ένα ατύχημα στο χώρο εργασίας τους είχαν 85.000 άτομα τους τελευταίους μήνες, με πρώτους στη λίστα όσους εργάζονται ως τεχνίτες και συναφή επαγγέλματα, με τη συχνότητα να είναι τετραπλάσια στους άνδρες.
Επειδή όσον αφορά το θέμα της υγείας των εργαζομένων, περισσότεροι από 613.000 αναφέρουν πρόβλημα υγείας τους τελευταίους δώδεκα μήνες, το οποίο θεωρούν είτε ότι προκλήθηκε είτε ότι επιδεινώθηκε από την εργασία τους.
Επειδή η κατηγορία των εργαζομένων οι οποίοι πλήττονται περισσότερο σύμφωνα με την έρευνα, είναι η κατηγορία των γεωργών, κτηνοτρόφων, δασοκόμων και αλιέων και σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι (49,1%) σε όλες τις κατηγορίες δηλώνουν ότι στο χώρο εργασίας τους αντιμετωπίζουν κάποιον παράγοντα που επηρεάζει αρνητικά τη σωματική τους υγεία.
Επειδή τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ανησυχητικά και οφείλει η Πολιτεία να λάβει έγκαιρα μέτρα.
Επειδή στο Νομό Ηρακλείου και στην Κρήτη γενικότερα δραστηριοποιείται ένας μεγάλος αριθμός γεωργών, κτηνοτρόφων και αλιέων, καθώς και πολλοί ειδικευμένοι τεχνίτες και εργαζόμενοι σε τεχνικά επαγγέλματα.
Επειδή και στην απάντηση της 2915/1-8-08 Ερώτησής μου, που είχα καταθέσει μετά από ένα τραγικό θανατηφόρο συμβάν σε οικοδομή του Ηρακλείου, το θέμα παραπέμπεται στις καλένδες αφού όπως γράφεται τα αιτήματα και οι επισημάνσεις απλά καταγράφονται για να επανεκτιμηθούν σε επικείμενη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του ΣΕΠΕ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Η κ. Υπουργός:
Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει άμεσα προκειμένου να μηδενιστούν τα εργατικά ατυχήματα στη χώρα μας μετά την έξαρσή τους το τελευταίο δωδεκάμηνο στη χώρα μας, καθώς επίσης και ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να υιοθετήσει προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίες για όλους τους εργαζομένους.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης