Έκρηξη της ανεργίας το πρώτο τρίμηνο του 2009

Αριθμός πρωτ: 912
Ημερομηνία κατάθεσης: 25/6/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Έκρηξη της ανεργίας το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Αμέσως μετά τη πρόσφατη ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ) ότι η ανεργία στην Ελλάδα ανέβηκε στο 9,3%, δηλαδή 462.343 συνολικά άνεργοι, το πρώτο τρίμηνο του 2009 από το 7,95 που ήταν το τελευταίο τρίμηνο του 2008 ήρθε και το αιφνιδιαστικό κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, όπως το «Ακτή Ζευς» στο Ηράκλειο αλλά και της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, αφήνοντας 500 εργαζομένους χωρίς δουλειά, για να επιβεβαιώσει το συνολικά αρνητικό κλίμα για την οικονομία της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ το μεγαλύτερο ποσοστό παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών, όπου το ποσοστό ανεργίας φθάνει στο 18,50%, ενώ ακόμη μεγαλύτερο είναι το ποσοστό στις νέες γυναίκες όπου το ποσοστό φθάνει στο 23,10%. Ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα άτομα που δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο(14,50) ενώ το μικρότερο παρουσιάζεται στους κατόχους διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου(5,70%).
Ένα σημαντικό στοιχείο, που προκύπτει από την ανακοίνωση της ΕΣΥΕ, είναι το ποσοστό, 29,2% του συνόλου, όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, των «νέων ανέργων» όπως ονομάζονται, αλλά και αυτό των μακροχρόνιων ανέργων, δηλαδή αυτών που αναζητούν εργασία επί 12 μήνες και πάνω, οι οποίοι αποτελούν το 41,3% του συνόλου.
Επειδή, στο ποσοστό της ανεργίας που υπολογίζει η ΕΣΥΕ δεν υπολογίζονται οι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται στα προγράμματα stage, αυτοί που είναι άνεργοι και δεν το δηλώνουν, καθώς και αυτοί που εργάστηκαν έστω και για μια φορά την εβδομάδα το προηγούμενο μήνα απ’ αυτόν που έγινε η καταγραφή.
Επειδή, το πρόβλημα της ανεργίας θέτει σε επισφάλεια ακόμα και τις ήδη υπάρχουσες θέσεις εργασίας μέσω της μείωσης των επενδύσεων και της κατανάλωσης.
Επειδή η οικονομική κρίση δεν αποτελεί άλλοθι για τη κυβέρνηση αφού τα αποτελέσματά της στη χώρα μας εμφανίστηκαν με την έναρξη της τουριστικής περιόδου και θα ενταθούν μετά τη λήξη της.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ.Υπουργοί :
Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για τη δημιουργία νέων και τη στήριξη των υπαρχουσών θέσεων εργασίας προκειμένου να μη λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις το πρόβλημα της ανεργίας στη χώρα .

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ