Έλεγχοι και οριστική καταβολή των δικαιωμάτων

Αριθμός πρωτ: 6602
Ημερομηνία κατάθεσης: 3/4/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Έλεγχοι και οριστική καταβολή των δικαιωμάτων.

Η κοροϊδία την οποία αντιμετωπίζουν οι αγρότες όλης της χώρας και ιδιαίτερα της Κρήτης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πρωτοφανής και χωρίς προηγούμενο από μία εκλεγμένη Κυβέρνηση.
Οι αρμόδιοι αποδείχτηκαν ανίκανοι να σχεδιάσουν τη διαδικασία πληρωμής με απρόβλεπτες συνέπειες σε βάρος των παραγωγών και του Αγροτικού Τομέα.
Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανεπαρκείς αφού από τη μία ο ΟΠΕΚΕΠΕ έδιωχνε αποσπασμένους σ’ αυτόν έμπειρους υπαλλήλους ενώ τώρα προσπαθεί να ολοκληρώσει τους ελέγχους με εργολαβίες σε βάρος των παραγωγών αφού η πληρωμή γίνεται ανά αγροτεμάχιο.
Σχεδόν πέντε μήνες τώρα έχουν ολοκληρωθεί μόνο οι μισοί περίπου έλεγχοι από τους προβλεπόμενους 7500 σε επίπεδο Κρήτης με αποτέλεσμα να απαιτηθεί να εξαντληθούν οι προθεσμίες μέχρι τον Ιούνιο για να καταβληθεί το σύνολο των επιδοτήσεων.
Επειδή οι παραγωγοί είναι ανάστατοι αφού καλούνται να οριστικοποιήσουν εκ νέου τα δικαιώματά τους, ενώ είναι γνωστό ότι δεν θα υπάρχει ξανά δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής που για πρώτη και τελευταία φορά λειτούργησε ως ανάχωμα για τη μεγάλη καθυστέρηση αλλά και ως πρόσχημα για τη μη εξόφληση των δικαιωμάτων.
Επειδή οι παραγωγοί είναι αναγκαίο να παίρνουν τα ποσά των επιδοτήσεων από την 1η Δεκεμβρίου όπως γίνεται στις άλλες χώρες.
Επειδή είναι αναγκαίο να στελεχωθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ με το ανάλογο προσωπικό ώστε οι έλεγχοι του νέου δείγματος να έχουν τελειώσει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

1) Αν προτίθεται να οργανώσει τις διαδικασίες ελέγχου με τέτοιο τρόπο ώστε οι έλεγχοι να μην αποτελούν το πρόσχημα για τη μη καταβολή των επιδοτήσεων.
2) Αν προτίθεται να προσλάβει και πότε επαρκές γεωτεχνικό προσωπικό στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις ώστε να πραγματοποιούνται έγκαιρα όλοι οι προβλεπόμενοι έλεγχοι.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης