Έλλειψη των κτιριακών υποδομών εκπαίδευσης στο Δήμο Γαζίου του Ν.Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 8604
Ημερομηνία κατάθεσης: 21/10/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Έλλειψη των κτιριακών υποδομών εκπαίδευσης στο Δήμο Γαζίου του Ν.Ηρακλείου.

Όπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια, η ραγδαία οικιστική και πληθυσμιακή ανάπτυξη του δήμου Γαζίου είναι σημαντική και η περιοχή αναδεικνύεται σε πόλο έλξης αρκετών δραστηριοτήτων.
Ο Δήμος Γαζίου, όπως επισημαίνει σε επιστολή του προς τους τοπικούς φορείς, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τις δημόσιες κτιριακές υποδομές εκπαίδευσης που έχουν βαλτώσει τα τελευταία χρόνια.
Και ενώ ο αριθμός των μαθητών τα τελευταία 7 χρόνια έχει αυξηθεί κατά 27% και οι ελλείψεις σε σχολικές αίθουσες ανέρχονται σε 21, το Υπουργείο δεν αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα του προβλήματος το οποίο αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της περιοχής.
Σύμφωνα και με την απάντηση στην 12958/28-5-08 ερώτησή μου, τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης νέων διδακτηρίων τόσο των δημοτικών σχολείων, όσο και των νηπιαγωγείων Καβροχωρίου και Αγ.Μαρίνας, καθώς και του Γυμνασίου-Λυκείου Γαζίου, είναι μέχρι και το 2011.
Οι προτάσεις του Δήμου Γαζίου που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα είναι:
• Να προχωρήσουν οι σχετικές μελέτες από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Νομαρχίας στο οικόπεδο που αγοράστηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου στην περιοχή «Μεγάλος Λάκκος» για να δρομολογηθεί η ανέγερση του Λυκείου.
• Να προχωρήσει ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων στην τοποθέτηση Ολοήμερων Νηπιαγωγείων Βαρέου Τύπου στην Αγ.Μαρίνα, στο οικόπεδο που ήδη έχει αγοράσει ο Δήμος Γαζίου για το σκοπό αυτό.
• Να χρηματοδοτηθεί η αγορά ή απαλλοτρίωση των ακινήτων που προβλέπονται από τα εγκεκριμένα Πολεοδομικά Σχέδια Γαζίου και Αγ.Μαρίνας για σχολικά κτίρια, για ανέγερση του 2ου Δημ.Σχολείου Αγ.Μαρίνας, των 1ου και 3ου Δημ.Σχολείων Γαζίου καθώς και του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Καβροχωρίου.

Επειδή οι ανάγκες σε κτιριακές υποδομές εκπαίδευσης είναι άμεσες και οι γονείς διαμαρτύρονται για την μη κάλυψη των υποχρεώσεων του δήμου, αλλά και της πολιτείας συνολικά, προς τα παιδιά τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός
Αν προτίθεται και πότε να χρηματοδοτήσει τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου για την ολοκλήρωση των απαραίτητων τεχνικών μελετών και την ανέγερση των σχολικών μονάδων, αλλά και αν προτίθεται να δώσει εντολή στον ΟΣΚ για την τοποθέτηση Ολοήμερων Νηπιαγωγείων Βαρέου Τύπου στην Αγ.Μαρίνα του Δήμου Γαζίου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης