Ένας στους τρεις Έλληνες κάτω από το όριο της φτώχειας

Αριθμός πρωτ: 9750
Ημερομηνία κατάθεσης: 4/4/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Ένας στους τρεις Έλληνες κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ένας στους τρεις Έλληνες δεν μπορεί να καλύψει ούτε καν τις βασικές ανάγκες επιβίωσης, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, το 32,1% των Ελλήνων στερούνται το φαγητό, την ένδυση και την υπόδηση, ενώ το 10,6% αντιμετωπίζει πρόβλημα στέγασης.
Χαρακτηριστικό είναι πως η Ελλάδα έχει το δεύτερο ποσοστό φτωχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την Πορτογαλία, και διαθέτει τους πιο φτωχούς εργαζόμενους, αφού οι αποκλίσεις στους μισθούς είναι τεράστιες. Ενδεικτικά ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη στην Ελλάδα είναι 629 ευρώ όταν ο κατώτατος μισθός στην Ευρώπη είναι 1.160 ευρώ.
Επειδή το επίδομα ανεργίας είναι 367 ευρώ, όταν το όριο φτώχειας είναι τα 471 ευρώ.
Επειδή ένα στα πέντε νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά βρίσκεται σε κίνδυνο οικονομικής επισφάλειας, λαμβανομένης υπόψη και της παραμέτρου του υπερδανεισμού τόσο των ελληνικών νοικοκυριών όσο και πολλών επιχειρήσεων, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους.
Επειδή, όπως έχω επισημάνει και με παλαιότερες Ερωτήσεις μου, είναι επιβεβλημένη η λήψη στοχευμένων μέτρων για όσους βρίσκονται στο όριο της φτώχειας αλλά και για όσους ήδη έχουν περιέλθει σε αυτή τη δεινή κατάσταση,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί και ποια δραστικά μέτρα προτίθεται να πάρει προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φτώχειας στη χώρα μας, αφού η ευθύνη για την καταπολέμησή της ανήκει πρωτίστως στην Κυβέρνηση.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης