Ένταξη δεκατεσσάρων Δήμων Νομού Ηρακλείου στα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου

Αριθμός πρωτ: 9275
Ημερομηνία κατάθεσης: 28/3/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
3) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Ένταξη δεκατεσσάρων Δήμων Νομού Ηρακλείου στα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου.

Την ένταξή τους στα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου, (ΟΠΑΑΧ) ζητούν δεκατέσσερις Δήμοι του Νομού Ηρακλείου, οι οποίοι, αν και είναι αγροτικοί, έχουν εξαιρεθεί από τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις για παρεμβάσεις στον πρωτογενή τομέα.
Συγκεκριμένα, οι Δήμοι Χερσονήσου, Μαλίων, Καστελίου, Τυμπακίου, Μοιρών, Κόφινα, Αστερουσίων, Θραψανού, Νίκου Καζαντζάκη, Επισκοπής, Γουβών, Γόρτυνας, καθώς επίσης μεγάλο τμήμα των Δήμων Αρκαλοχωρίου και Γαζίου, δεν περιλαμβάνονται μεταξύ των περιοχών παρέμβασης ΟΠΑΑΧ και αναγκάζονται να περιοριστούν στις πιστώσεις της κοινοτικής πρωτοβουλίας leader, που όμως δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε αγροτικά έργα.
Οι ανωτέρω Δήμοι είναι κατεξοχήν αγροτικοί, και μετά τον αποκλεισμό τους από τα ΟΠΑΑΧ, τα αναγκαία έργα στα πρώτα χρόνια εφαρμογής του Προγράμματος χρηματοδοτούνταν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Επειδή ο αποκλεισμός των Δήμων από τα ΟΠΑΑΧ αλλά και η αδιαφορία της Κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων από τις Δημόσιες Επενδύσεις δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους Δήμους, αφού οι δημότες και οι αγρότες των περιοχών τους νιώθουν παραγκωνισμένοι και αδικημένοι.
Επειδή οι Δήμαρχοι προτίθενται να καταθέσουν συγκεκριμένη πρόταση, που θα αφορά στη χρηματοδότηση επιλέξιμων έργων.
Επειδή οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν εξασφαλίσει 10,5 εκατ. ευρώ για τους Δήμους της Κρήτης που βρίσκονται εκτός ΟΠΑΑΧ,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να ενταχθούν οι ανωτέρω Δήμοι του Νομού Ηρακλείου στα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου στην Δ΄ Προγραμματική Περίοδο, εφόσον αυτό είναι εφικτό, και σε διαφορετική περίπτωση αν προτίθενται να εξασφαλίσουν και να διαθέσουν τις απαραίτητες πιστώσεις για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση ζωτικής σημασίας έργων στους παραπάνω Δήμους.

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μανόλης Στρατάκης
Βασίλης Κεγκέρογλου
Γιάννης Σκουλάς
Μαρία Σκραφνάκη