Ένταξη στην επιδότηση ελαιώνων που φυτεύτηκαν μετά το 1998

Αριθμός πρωτ: 4748
Ημερομηνία κατάθεσης: 26/2/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Ένταξη στην επιδότηση ελαιώνων που φυτεύτηκαν μετά το 1998.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο («Πατρίς», 22/02/2007), οι Ισπανοί προτείνουν την επιδότηση των ελαιοδένδρων που φυτεύτηκαν μετά το 1998 ώστε να ενθαρρυνθούν οι παραγωγοί που επένδυσαν τα τελευταία χρόνια στο ελαιόλαδο.
Η Κομισιόν στην εισήγησή της στα πλαίσια αναθεώρησης της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οπωροκηπευτικών, προτείνει την τροποποίηση των διατάξεων που απαγορεύουν την επιδότηση των ελαιοδένδρων που φυτεύτηκαν τα τελευταία χρόνια.
Επειδή η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο Εαρινό Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας το 2004 δεν διεκδίκησε να πάρει η χώρα έγκριση για νέες φυτεύσεις ελαιοδένδρων στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς ελαιολάδου, όπως έκανε η Πορτογαλία.
Επειδή η χώρα μας έχει αδικηθεί σε αυτόν τον τομέα γιατί πολλές από τις εκτάσεις καλλιεργειών που θα εγκαταλειφθούν μετά την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς κρίνονται κατάλληλες για ελαιοκαλλιέργειες.
Επειδή οι φορείς των αγροτών συμφωνούν σε μια τέτοια εξέλιξη που δεν είναι αντίθετη με τη συνολική φιλοσοφία αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:

Αν προτίθεται όχι μόνο να στηρίξει την πρόταση της Κομισιόν αλλά και να συμβάλει στη διαμόρφωση των αναγκαίων συμμαχιών για να καταστεί πλειοψηφούσα άποψη.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης