Ένταξη στο ΤΕΜΠΕ των ελαιοκομικών Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών

Αριθμός πρωτ: 12222
Ημερομηνία κατάθεσης: 9/1/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
3) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Θέμα: Ένταξη στο ΤΕΜΠΕ των ελαιοκομικών Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Στην από 11-12-2008/11407 Ερώτησή μου, στην οποία δεν έχω λάβει καμιά απάντηση μέχρι σήμερα, είχα επισημάνει την πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ βάσει της οποίας καθίσταται σαφής η ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των ελαιοπαραγωγών από την Κυβέρνηση με τη χορήγηση ατόκου δανείου στις ελαιοκομικές Ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών 200 εκατ. ευρώ, στα πρότυπα εκείνου των 150 εκατ. ευρώ που αποφασίστηκε για τους συνεταιρισμούς που δραστηριοποιούνται εμπορικά στα δημητριακά.
Όπως είχε επισημανθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, η χορήγηση στους ελαιοκαλλιεργητές μιας προκαταβολής της τάξης των 2 ευρώ το κιλό, είναι μέτρο που μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην κατάρρευση των τιμών του προϊόντος που παρατηρείται εδώ και αρκετό καιρό.
Επειδή, όπως τονίζεται από την ΠΑΓΕΣΕΣ για τους λόγους αυτούς είναι επιβεβλημένη η χορήγηση άτοκου δανείου στις ελαιοκομικές Ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, οι τόκοι του οποίου θα καλυφθούν εξολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να προβούν στη συγκέντρωση ελαιολάδου της φετινής σοδειάς και για να δώσουν μια προκαταβολή στους ελαιοκαλλιεργητές και εξόφληση όταν οι συνθήκες της αγοράς επιτρέψουν τη διάθεση του συγκεντρωθέντος ελαιολάδου.
Επειδή υπάρχει μεγάλη ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των ελαιοπαραγωγών και για το λόγω αυτό είναι επιτακτική ανάγκη και η ένταξη στο ΤΕΜΠΕ όλων των επιχειρήσεων που έχουν σχέση με την πρωτογενή παραγωγή αλλά και οι εμπορικές και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις που σχετίζονται με τους παραγωγούς προκειμένου να υπάρχει απορρόφηση της παραγωγής ελαιολάδου και η αντιμετώπιση των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών του, ιδιαίτερα φέτος.
Επειδή οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Ηρακλείου βρίσκονται πλέον σε απόγνωση και οι συνεταιριστικές οργανώσεις μπορούν να τους στηρίξουν έμπρακτα, εφόσον ενισχυθούν από την Πολιτεία,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

Οι κ.κ.Υπουργοί:
Εάν προτίθενται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ενταχθούν στο ΤΕΜΠΕ οι ελαιοκομικές Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, καθώς και στη χορήγηση άτοκου δανείου 200 εκατ. ευρώ στις ελαιοκομικές Ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, σύμφωνα με την πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ, προκειμένου να στηριχτούν έμπρακτα οι ελαιοκαλλιεργητές της χώρας μας, των οποίων το εισόδημα πλήττεται με τον πλέον βάναυσο τρόπο.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης