Ένταξη του ανακτόρου της Κνωσού στον κατάλογο της UNESCO

Αριθμός πρωτ: 3244
Ημερομηνία κατάθεσης: 13/8/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Ένταξη του ανακτόρου της Κνωσού στον κατάλογο της UNESCO.

Η απάντηση στην 1686/7-7-09 Ερώτησή μου αποδεικνύει την ευκαιριακή αντιμετώπιση των θεμάτων του πολιτισμού στη χώρα μας αν και θα έπρεπε να είναι ουσιαστική προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα και όχι αποποίηση ή μετάθεση ευθυνών.
Το Ανάκτορο της Κνωσού, δεν υπάρχει αμφισβήτηση, ότι πρέπει και μπορεί να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αρκεί η πολιτεία να σκύψει με προσοχή ώστε να επιλύσει τα όποια προβλήματα υπάρχουν με τη συνεργασία των τοπικών φορέων και όχι τη μετάθεση σ’ αυτούς των ευθυνών της.
Δύο μέρες πριν την ημερομηνία που φέρει η απάντηση, η συνάντηση των φορέων του νομού με τον εκπρόσωπό σας και τους παράγοντες του ΚΑΣ στη βίλα Αριάδνη της Κνωσού για τις αρχαιολογικές ζώνες, έδειξε ότι είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή για να λυθούν προβλήματα γιατί υπάρχει η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας αλλά και γιατί η Δημοτική Αρχή έχει σχεδιάσει και έχει προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπλασης και ενοποίησης του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού ώστε να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια υπάρχουν για να προωθηθεί ο φάκελος και να εγγραφεί η Κνωσός στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Επειδή αντί αποδοχής αυτών των προτάσεων που αποτελούν και ομόφωνες αποφάσεις των εκλεγμένων οργάνων της πόλης και του νομού, ήρθε η απάντηση που δείχνει ότι πρέπει οι τοπικές αρχές από μόνες τους να λύσουν προβλήματα που ξεπερνούν τις δικές τους αρμοδιότητες.
Επειδή τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και ο τοπικός τύπος ανέδειξαν με έμφαση το όλο θέμα και τις ευθύνες της πολιτείας, και η κοινωνία του Ηρακλείου είναι ανάστατη μετά απ’ αυτή την εξέλιξη.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς να συμβάλλει στην επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων που αφορούν τις αρχαιολογικές ζώνες αλλά και την ανάπλαση και ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού, εφαρμόζοντας την πρόταση του Δήμου Ηρακλείου, ώστε να ξεπεραστούν και τα προβλήματα προώθησης του φακέλου, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Υπουργείου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης