Έντονες αντιδράσεις αλιέων για την μετακίνηση των πάγκων τους στο Λιμάνι Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 9123
Ημερομηνία κατάθεσης: 26/3/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
2) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Έντονες αντιδράσεις αλιέων για την μετακίνηση των πάγκων τους στο Λιμάνι Ηρακλείου.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των αλιέων για την απόφαση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου να μετακινήσει τα στέγαστρα και τους πάγκους τους από το σημείο όπου κάθε πρωί εδώ και χρόνια γίνεται η πώληση φρέσκων ψαριών στην πλατεία 18 Άγγλων.
Συγκεκριμένα, ο ΟΛΗ αποφάσισε τη μετακίνησή τους στο δρόμο που οδηγεί στο Ενετικό Φρούριο του Κούλε, μπροστά από τα ενετικά Τείχη, ο οποίος όμως είναι στενός και δεν ενδείκνυται για την εμπορία αλιευμάτων.
Στην απόφαση αυτή του ΟΛΗ ωστόσο αντιδρούν και οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι προσανατολίζονται στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, αφού τα ενετικά Τείχη δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για οποιαδήποτε χρήση χωρίς την αδειοδότηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Επειδή οι αλιείς είναι αποφασισμένοι να μην δεχτούν καμία αλλαγή που θα αποβαίνει σε βάρος τους.
Επειδή με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου έχω επισημάνει την επιβεβλημένη δημιουργία ιχθυόσκαλας στο λιμάνι του Ηρακλείου, η οποία όμως παρά τις εκκλήσεις των τοπικών φορέων δεν συμπεριελήφθη στο μάστερ πλαν για την παραλιακή ζώνη, αφού ως κύριο στόχο δεν έχει την εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά πώς θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα στα οποία θα εκχωρηθεί το παραλιακό μέτωπο.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Αν προτίθενται να δώσουν εντολή, αφενός για την εξομάλυνση της εμπορίας φρέσκων αλιευμάτων στο λιμάνι του Ηρακλείου, χωρίς να θίγονται τα συμφέροντα των αλιέων που δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στην περιοχή, και αφετέρου για την αποτροπή οποιασδήποτε παρέμβασης στα ενετικά Τείχη, δίχως την αδειοδότηση της αρμόδιας Υπηρεσίας.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης