Έντονες διαμαρτυρίες για το ενδεχόμενο κατάργησης των επιδοτήσεων στους μικρούς αγρότες

Αριθμός πρωτ: 297
Ημερομηνία κατάθεσης: 9/7/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Έντονες διαμαρτυρίες για το ενδεχόμενο κατάργησης των επιδοτήσεων στους μικρούς αγρότες.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κατάργηση της επιδότησης των μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στον αγροτικό κόσμο του Νομού Ηρακλείου αλλά και όλης της χώρας.
Όπως προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, δεν θα λαμβάνουν επιδότηση όσοι αγρότες εισπράττουν ενιαία ενίσχυση μικρότερη των 250 ευρώ ή όσοι διαθέτουν εκτάσεις κάτω των 10 στρεμμάτων, θέτοντας αυτομάτως εκτός επιδοτήσεων έναν στους τέσσερις Έλληνες αγρότες και επιφέροντας ένα ακόμη καίριο πλήγμα στους μικρούς καλλιεργητές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενιαία ενίσχυση κάτω από 250 ευρώ εισπράττουν στη χώρα μας 209.903 αγρότες, ενώ κάτω των 10 στρεμμάτων έκταση διαθέτουν 277.489 αγρότες.
Επειδή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Συνεταιριστών του Νομού Ηρακλείου, η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου οδηγεί σε πρόωρο αφανισμό τους μικρούς, ήδη δοκιμαζόμενους, καλλιεργητές, τους οποίους η πολιτεία οφείλει να στηρίζει έμπρακτα.
Επειδή οι αγρότες του Ηρακλείου προειδοποιούν με δυναμικές αντιδράσεις, σε περίπτωση που ισχύσει μια τέτοια καταστροφική για την αγροτική οικονομία και την ύπαιθρο του τόπου πρόταση,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:
Με ποιες ενέργειες προτίθεται να αποτρέψει το ολέθριο, τόσο για τους μικρούς καλλιεργητές, όσο και για την ύπαιθρο του τόπου, ενδεχόμενο να καταργηθεί η επιδότηση των αγροτών που εισπράττουν ενιαία ενίσχυση μικρότερη των 250 ευρώ ή όσων διαθέτουν εκτάσεις κάτω των 10 στρεμμάτων.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης