Έντονη ανησυχία αμπελουργών Ηρακλείου για το ενδεχόμενο μη είσπραξης της ενιαίας ενίσχυσης

Αριθμός πρωτ: 11151
Ημερομηνία κατάθεσης: 30/4/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Έντονη ανησυχία αμπελουργών Ηρακλείου για το ενδεχόμενο μη είσπραξης της ενιαίας ενίσχυσης.

Τόσο στην 4240/10-1-08 όσο και στην 7538/28-2-08 Ερώτησή μου, δεν έχω λάβει καμιά απάντηση μέχρι σήμερα, ενώ έχω επισημάνει την ανησυχία των χιλιάδων αμπελουργών του Νομού Ηρακλείου μπροστά στο σοβαρό ενδεχόμενο μη είσπραξης της ενιαίας ενίσχυσης στο τέλος του χρόνου, λόγω της μη ενεργοποίησης των οριστικών δικαιωμάτων.
Φέτος, είναι η τελευταία χρονιά που οι παραγωγοί θα πληρωθούν τη στρεμματική ενίσχυση χωριστά από την ενιαία. Του χρόνου η στρεμματική ενίσχυση θα συμπεριληφθεί στην ενιαία ενίσχυση, όμως δεν είναι έτοιμα όχι τα οριστικά, αλλά ούτε καν τα προσωρινά δικαιώματα που προκύπτουν από τα αμπέλια, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη και η ενεργοποίησή τους.
Επειδή μέχρι τις 15 Μαΐου πρέπει να ολοκληρωθεί η πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία που προβλέπεται για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων.
Επειδή όποιος παραγωγός έχει εκκρεμότητες με τη στρεμματική ενίσχυση δεν θα εισπράξει του χρόνου ούτε την επιδότηση ελαιολάδου.
Επειδή τα πολλά έτη αναφοράς αναμένεται να δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα καθώς σε έξι χρόνια έχουν γίνει πολλές αγοραπωλησίες, κληρονομιές και γονικές παροχές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων.
Επειδή, σύμφωνα με τους αμπελουργούς του Νομού, πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσα προκειμένου να αποφευχθεί η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, που δυστυχώς φαίνεται να επέρχεται,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να ολοκληρωθούν μέχρι τις 15 Μαΐου οι διαδικασίες τακτοποίησης των οριστικών δικαιωμάτων των χιλιάδων αμπελουργών του Νομού Ηρακλείου και να είναι δυνατή η ενεργοποίησή τους, για να μπορέσουν να εισπράξουν χωρίς πρόβλημα την ενιαία ενίσχυση.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης