Έντονη ανησυχία των επιστημόνων για την προστασία της βιοποικιλότητας

Αριθμός πρωτ: 8137
Ημερομηνία κατάθεσης: 14/10/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΧΩΔΕ

ΘΕΜΑ: Έντονη ανησυχία των επιστημόνων για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες σχετικά με τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την προστασία της βιοποικιλότητας.
Στα πλαίσια πρόσφατου Διεθνούς Συνεδρίου Προστασίας του Περιβάλλοντος που διοργάνωσε ο ΟΗΕ, οι στόχοι που έχουν τεθεί για την ανάκαμψη του φαινομένου περιορισμού της βιοποικιλότητας, μέχρι το 2010, απαιτούν τη λήψη άμεσων νομοθετικών μέτρων και πρωτοβουλιών.
Επειδή όπως επισημάνθηκε από τους ειδικούς, οι διεθνείς δείκτες δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας και για το λόγο αυτό επιβάλλεται οι κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Επειδή σύμφωνα και με την πρόσφατη «Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών» του ΟΗΕ, το 25% με 33% των θηλαστικών κινδυνεύουν με εξαφάνιση, γεγονός που διαταράσσει την ισορροπία του οικοσυστήματος.
Επειδή στην Κρήτη, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα είναι ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα με νομοθετικές πρωτοβουλίες που οφείλει να λάβει η Κυβέρνηση, για την προστασία της βιοποικιλότητας και την προστασία του περιβάλλοντος,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του περιορισμού της βιοποικιλότητας και να μπορέσει η χώρα μας να προσεγγίσει τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2010.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης