Έντονη αντίδραση της ΕΛΜΕ Ηρακλείου για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών

Αριθμός πρωτ: 7785
Ημερομηνία κατάθεσης: 4/3/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ : Έντονη αντίδραση της ΕΛΜΕ Ηρακλείου για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών.

Την αντίθεσή της στο περιεχόμενο της Υπουργικής Απόφασης για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών εκφράζει η ΕΛΜΕ Ηρακλείου.
Συγκεκριμένα η ΕΛΜΕ θεωρεί αντιδημοκρατικό και αντιπαιδαγωγικό τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί του Υπουργείο Παιδείας να αναπληρώσει τις χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση εξαιτίας των καταλήψεων, περικόπτοντας τις μαθητικές εκδρομές, διευρύνοντας το καθημερινό ωράριο και προγραμματίζοντας μαθήματα το Σάββατο.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η ΕΛΜΕ, αποκλειστικά υπεύθυνη για τις χαμένες διδακτικές ώρες είναι η εκπαιδευτική πολιτική της Κυβέρνησης, καθώς τα σχολεία υπολειτουργούν μέχρι σήμερα, λόγω των μη απαραίτητων διορισμών, της υποχρηματοδότησης και συνολικά λόγω της περικοπής των δαπανών για την Παιδεία.
Επειδή, σύμφωνα με την ΕΛΜΕ, η Υπουργική Απόφαση που αφορά στην εντατικοποίηση του σχολικού προγράμματος και στην κατάργηση των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, στην ουσία συγκαλύπτει τις ευθύνες της Κυβέρνησης για τα πολλαπλά προβλήματα της εκπαίδευσης.
Επειδή επιπλέον η Υπουργική Απόφαση, μεταξύ άλλων, αντιμετωπίζει τη διδακτέα ύλη ως ένα απλό ποσοτικό μέγεθος και τη μάθηση ως μια μηχανική διαδικασία τυπικής κάλυψης της διδακτέας ύλης, αποδομώντας ουσιαστικά τις βασικές προϋποθέσεις της δημιουργικής αφομοίωσης της παρεχόμενης γνώσης,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να ανακαλέσει τα αναποτελεσματικά μέτρα αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών, όπως τα χαρακτηρίζει η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, και να σεβαστεί τις κατακτήσεις και τα αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος των εκπαιδευτικών.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ.Στρατάκης