Έξαρση της ακρίβειας και αδυναμία πάταξης της κερδοσκοπίας

Αριθμός πρωτ: 5301
Ημερομηνία κατάθεσης: 29/1/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Έξαρση της ακρίβειας και αδυναμία πάταξης της κερδοσκοπίας.

Διαρκείς είναι οι ανατιμήσεις βασικών καταναλωτικών αγαθών μετά τις εορτές των Χριστουγέννων οπότε και έληξε «η συμφωνία κυρίων» μεταξύ Υπουργείου και Βιομηχανιών, με αποτέλεσμα την απογείωση των τιμών σε είδη τροφίμων, νοικοκυριού, απορρυπαντικών κλπ.
Προϊόντα ευρείας κατανάλωσης έχουν ανατιμηθεί έως και 27% , ενώ όπως προκύπτει και από τα ενενήντα δύο προϊόντα που έχει καταγράψει σε λίστα και παρακολουθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης ένα στα δύο αγαθά αυξήθηκαν.
Επειδή μία οικογένεια για να αγοράσει τα ίδια προϊόντα σε διάστημα μόλις ενός μήνα πρέπει να ξοδέψει 6,75 ευρώ περισσότερα, ενώ αν οι ανατιμήσεις συνεχίσουν με αυτόν τον ρυθμό τότε το κόστος θα είναι κατά πολύ υψηλότερο.
Επειδή με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου έχω επισημάνει τις συνεχείς ανατιμήσεις βασικών ειδών διατροφής και την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες αφού το Υπουργείο αδυνατεί τόσο να προβεί σε ουσιαστικούς ελέγχους όσο και να ελέγξει το πλήθος των φαινομένων αισχροκέρδειας που κυριαρχούν στην αγορά.
Επειδή ακόμη οι παραγωγοί πολλών προϊόντων, όπως για παράδειγμα του ελαιολάδου, διαπιστώνουν τη συνεχή μείωση των τιμών παραγωγών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά η έξαρση ακρίβειας που παρατηρείται στην ελληνική αγορά καθώς και να εξαλειφθούν τα εκτεταμένα φαινόμενα αισχροκέρδειας που κυριαρχούν και αποβαίνουν σε βάρος των καταναλωτών και κυρίως των κοινωνικών ομάδων με χαμηλά εισοδήματα, αλλά και των παραγωγών.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ