Έξαρση της ακρίβειας και ανεπάρκεια των διενεργούμενων ελέγχων

Αριθμός πρωτ: 9126
Ημερομηνία κατάθεσης: 11/6/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Έξαρση της ακρίβειας και ανεπάρκεια των διενεργούμενων ελέγχων.

Η ανεπάρκεια των ελέγχων στην αγορά, προκειμένου να περιοριστούν οι συνεχείς ανατιμήσεις καταναλωτικών αγαθών και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, έχουν οδηγήσει στην έξαρση της ακρίβειας.
Με το πρόσχημα της ανόδου των τιμών του πετρελαίου και της επιβάρυνσης του κόστους λειτουργίας και παραγωγής των επιχειρήσεων, πραγματοποιούνται συνεχείς ανατιμήσεις βασικών ειδών διατροφής, ενώ το Υπουργείο αδυνατεί τόσο να προβεί σε ουσιαστικούς ελέγχους όσο και να ελέγξει το πλήθος των φαινομένων αισχροκέρδειας που κυριαρχούν στην αγορά.
Επειδή είναι συνεχείς και οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται το εισόδημα των Ελλήνων και να οδηγούνται σε απόγνωση κυρίως οι ασθενέστερα κοινωνικές ομάδες.
Επειδή με την 8622/31-5-07 Ερώτησή μου είχα θέσει το ζήτημα της έξαρσης της ακρίβειας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω και της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.
Επειδή με την 8536/29-5-07 Ερώτησή μου είχα επισημάνει τις αντιδράσεις των καταναλωτών για τις επικείμενες αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ μεταξύ 3,5% – 5%, οι οποίοι θα κληθούν για μία ακόμη φορά να πληρώσουν το τίμημα της δεινής οικονομικής κατάστασης της Επιχείρησης,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

Αν προτίθεται να ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους και να δώσει εντολές για διαρκείς και εκτεταμένους ελέγχους προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται σε μεγάλη κλίμακα στην ελληνική αγορά σε βάρος των καταναλωτών.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης