Έξαρση των παράνομων ελληνοποιήσεων κρεάτων στο Νομό Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 333
Ημερομηνία κατάθεσης: 4/10/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
3) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Έξαρση των παράνομων ελληνοποιήσεων κρεάτων στο Νομό Ηρακλείου.

Για έξαρση των παράνομων ελληνοποιήσεων εισαγόμενων κρεάτων κάνουν λόγο οι κτηνοτρόφοι του Νομού, μετά και τον εντοπισμό στο λιμάνι του Ηρακλείου 5,5 τόνων αμνοεριφίων χωρίς ευκρινείς σφραγίδες και χωρίς τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα.
Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου διαμαρτύρεται έντονα καθώς, όπως υποστηρίζουν, τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί και οι ίδιοι είναι αποφασισμένοι να προβούν σε δραστικές κινήσεις προκειμένου ο καταναλωτής, αφενός να γνωρίζει την ποιότητα και την προέλευση του κρέατος που καταναλώνει και αφετέρου να πληρώνει ό,τι ακριβώς αγοράζει.
Επειδή οι κτηνοτρόφοι του Νομού Ηρακλείου επισημαίνουν την εξαπάτηση των κτηνοτρόφων που δέχονται πιέσεις από αθέμιτο ανταγωνισμό.
Επειδή οι κτηνοτρόφοι είχαν ζητήσει τους προηγούμενους μήνες να εφαρμοστεί το ισοζύγιο του κρέατος, όπως στο γάλα και να γίνεται ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων της Κρήτης.
Επειδή επανειλημμένως έχω επισημάνει την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου για τις αυξημένες ανάγκες ελέγχου, λόγω της έξαρσης των παράνομων ελληνοποιήσεων κρεάτων που παρατηρείται στο Νομό,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Εάν προτίθενται να ενισχύσουν άμεσα την κτηνιατρική υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου για την αντιμετώπιση των παράνομων εισαγωγών ελληνοποιημένων κρεάτων στις αγορές του Νομού Ηρακλείου και των άλλων προβλημάτων που παρατηρούνται και με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθενται να αντιμετωπίσουν την ασυδοσία που επικρατεί στην αγορά αμνοεριφίων.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ