Ίδρυση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Ηράκλειο, 7/7/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Δίχτυ ασφαλείας» για τους πολίτες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Καμία σχέση και σύγκριση με τα 28 δις που έδωσε η ΝΔ στις τράπεζες πέρυσι.

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Περί ιδρύσεως Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», επεσήμανε ότι οι όποιες προσπάθειες της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να δημιουργήσει αναπάντητα ερωτηματικά στον ελληνικό λαό για το εάν το ΠΑΣΟΚ έφερε την κρίση εμπιστοσύνης ή την κρίση δανεισμού, πέφτουν στο κενό. Κι αυτό γιατί τα ερωτήματα αυτά έχουν ήδη απαντηθεί από μόνα τους, αφού είναι γνωστή η κατάσταση που δημιούργησε η ΝΔ στη χώρα και ασφαλώς δεν μπορεί να ξεπεραστεί αυτό που είναι βαθιά ριζωμένο στη συνείδηση του ελληνικού λαού.
Ο κ.Στρατάκης υπογραμμισε ότι με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου σχετικά με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δημιουργείται ένα δίχτυ ασφαλείας στους πολίτες και ασφαλώς τη δυνατότητα να διασφαλίσουν τις καταθέσεις τους.
Ασφαλώς δεν μπορεί να υπάρξει καμία σύγκριση μεταξύ των 28 δισεκατομμυρίων που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα, από την προηγούμενη κυβέρνηση, στις τράπεζες σε σχέση με τα 10 δισεκατομμύρια τώρα με τα οποία δημιουργείται ένα ταμείο για να δοθούν εάν χρειαστεί σε κάποιες τράπεζες.
«Η κριτική μας κυρίως, ήταν ότι τα χρήματα αυτά δίνονται σε μια κατεύθυνση χωρίς κανένα έλεγχο με αποτέλεσμα, και φάνηκε και στην πράξη, να μην πάνε στην πραγματική οικονομία», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο κ.Στρατάκης επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει η Τράπεζα της Ελλάδος να κάνει ανεξέλεγκτα αυτό που της ανατίθεται αλλά κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Είναι λάθος να θεωρείται ότι η ΤτΕ έχει ανεξαρτησία μόνο σε σχέση με την νομισματική πολιτική και ένα έλεγχο από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, επομένως θα πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί και φραγμοί σ’αυτά που με ευθύνη της Πολιτείας θα αναλάβει να κάνει.
Είναι γνωστό από την άλλη, ότι το μεγάλο πρόβλημα των τραπεζών, σήμερα, είναι οι επισφάλειες. Επισφάλειες που δημιουργήθηκαν, γιατί ορισμένες από τις τράπεζες καλούσαν τον κόσμο με πολύ μεγάλη ευκολία να πάρει δάνεια είτε τα είχε ανάγκη, είτε δεν τα είχε ανάγκη και αυτό ασφαλώς δημιούργησε τεράστια προβλήματα.
«Όμως, σήμερα που διασφαλίζουμε, μέσα από αυτό τον μηχανισμό, επάρκεια κεφαλαίων, η οποία μπορεί να μην υπάρχει εξαιτίας αυτών των επισφαλειών, καλό θα είναι, αν θέλουμε πράγματι να εξυγιανθεί το τραπεζικό σύστημα στο σύνολο του να προσθέσουμε και την παράμετρο μέγεθος στην αξιολόγηση των τραπεζών που θα πάρουν αυτές τις ενισχύσεις, διότι το μέγεθος είναι κρίσιμο σε όλους τους τομείς της οικονομίας και είναι αναγκαίο να ισχύει και για τις τράπεζες.
Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να το λάβουμε αυτό υπόψη μας και να μην δίνουμε αφειδώς χρήματα σε οποιαδήποτε τράπεζα, όταν έχουμε καταγραμμένο ότι σε περιόδους κρίσης ή και σε άλλες περιόδους, το μέγεθος είναι ο καθοριστικός παράγοντας και οι τράπεζες πρέπει να υποχρεωθούν να συνενώσουν τις δυνάμεις τους, να συνενώσουν τα κεφάλαια τους».

Ο κ.Στρατάκης κατέληξε λέγοντας ότι θα πρέπει με τις ενέργειές της η κυβέρνηση να κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών, αντιμετωπίζοντας με σοβαρότητα τα ζητήματα της οικονομίας και χωρίς να αφήνει να διαχέονται εντυπώσεις ότι κάπου ελαστικοποιείται το σύστημα.