Αγωνιώδης έκκληση του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Σουηδίας για ενίσχυση από την πολιτεία

Αριθμός πρωτ: 13981
Ημερομηνία κατάθεσης: 6/2/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Αγωνιώδης έκκληση του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Σουηδίας για ενίσχυση από την πολιτεία

Έκκληση στην ελληνική πολιτεία για ενίσχυση ενόψει του κινδύνου κατάρρευσής του, απευθύνει στους αρμόδιους φορείς το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Σουηδίας (ΚΕΠΣ).
Το ΚΕΠΣ λειτουργεί στη Στοκχόλμη επί 14 χρόνια, βασιζόμενο στις φιλότιμες προσπάθειες της ελληνικής ομογένειας, έχοντας ως κύρια δραστηριότητά του την προβολή του ελληνικού πολιτισμού με τη διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων, σεμιναρίων, διαλέξεων, μαθημάτων γλώσσας και χορού. Παράλληλα, διαθέτει βιβλιοθήκη με περίπου 30.000 βιβλία, έγγραφα για την ιστορία της ελληνικής παροικίας στη Σουηδία, αρχεία αντιδικτατορικών οργανώσεων, καθώς και σημαντικών πολιτικών προσώπων της πατρίδας μας.
Επίσης, φιλοξενεί μουσειακό υλικό, όπως αρχαία αντικείμενα (αμφορείς νομίσματα, λυχνίες), έργα τέχνης, παραδοσιακές ενδυμασίες, και μια σημαντική συλλογή χαρτών.
Επειδή το Κέντρο βρίσκεται σε σε δεινή οικονομική κατάσταση λόγω τού ότι έχει σταματήσει η ενίσχυσή του από τη σουηδική πολιτεία.
Επειδή, αν και έχει ζητηθεί οικονομική ενίσχυση από την ελληνική Κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση.
Επειδή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, εάν δεν δοθεί άμεσα ενίσχυση, να πάψει η λειτουργία του Κέντρου και να μετατραπεί ουσιαστικά σε αποθήκη υλικού,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να προβεί στην οικονομική ενίσχυση του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Σουηδίας, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος διάλυσης και να μπορέσει να συνεχίσει την αξιόλογη δραστηριότητά του για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στη σκανδιναβική χώρα.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης