Αδιάθετη η παραγωγή των πρώϊμων κηπευτικών της Κρήτης και κυρίως των αγγουριών

Αριθμός πρωτ: 8511
Ημερομηνία κατάθεσης: 31/12/2010

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
2) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
3) ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Αδιάθετη η παραγωγή των πρώϊμων κηπευτικών της Κρήτης και κυρίως των αγγουριών.

Αδιάθετη και κυριολεκτικά αζήτητη παραμένει η παραγωγή πρώϊμων κηπευτικών της Κρήτης με αποτέλεσμα μόνο στις παραλιακές περιοχές του Δήμου Βιάννου του νομού Ηρακλείου (Άρβη και Ψαρή Φοράδα) να οδεύει για την χωματερή, ποσότητα άνω των 500 τόνων αγγουριού.
Την ίδια τύχη έχουν και τα προϊόντα της Μεσσαράς αλλά και των άλλων περιοχών της νότιας Κρήτης που παράγουν πρώϊμα κηπευτικά.
Οι παραγωγοί είναι ανάστατοι γιατί τώρα πληρώνουν τις επιπτώσεις απώλειας των αγορών του εξωτερικού εξαιτίας κυρίως των πρόσφατων απεργιών των ναυτικών.
Η ζήτηση των προϊόντων είναι μηδενική και οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση γιατί δεν εισπράτουν τίποτα, με αποτέλεσμα να αδυνατούν ακόμη και να συντηρήσουν τις καλλιέργειές τους.
Τα πρώϊμα κηπευτικά, ως γνωστόν, βρίσκονται εκτός προστασίας των κανονισμών της Ε.Ε. που έχουν θεσπιστεί για τα άλλα προϊόντα και οι παραγωγοί δεν εισπράτουν καμία επιδότηση.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ.Υπουργοί
Αν προτίθενται να πάρουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα και ποιά, ώστε οι παραγωγοί που είναι απογοητευμένοι να μπορέσουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα πρώϊμα κηπευτικά, που αποτελούν τον κύριο όγκο των εξαγωγών της χώρας μας, με γνωστές τις θετικές επιπτώσεις για την εθνική οικονομία.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ