Αδιαφορία για τους αρχαιολογικούς χώρους της Μεσαράς

Αριθμός πρωτ: 3197
Ημερομηνία κατάθεσης: 11/8/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Αδιαφορία για τους αρχαιολογικούς χώρους της Μεσαράς.

Σε κινητοποιήσεις είναι έτοιμοι να προχωρήσουν οι Δήμοι Γόρτυνας και Τυμπακίου, διαμαρτυρόμενοι για την αδιαφορία του Υπ.Πολιτισμού για τους αρχαιολογικούς χώρους της Μεσαράς.
Συγκεκριμένα, στις εγκαταστάσεις της Γόρτυνας, στο χώρο που βρίσκεται η Δωδεκάδελτος, τρέχουν νερά από τη στέγη το χειμώνα, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στο Ωδείο, το περίφημο ρωμαϊκό θέατρο του 1ου αιώνα μΧ, τη στιγμή που ούτε και στη Φαιστό και την Αγ.Τριάδα στο Δήμο Τυμπακίου γίνεται καμία αναβάθμιση ή υποστήριξη των εγκαταστάσεων.
Επειδή, οι αρχαιολογικοί χώροι της Μεσαράς συνεισφέρουν σε μεγάλο ποσοστό στα έσοδα του κράτους εξαιτίας της μεγάλης επισκεψιμότητάς τους, χωρίς όμως να απολαμβάνουν ανταποδοτικά οφέλη.
Επειδή, οι Δήμαρχοι των δήμων της περιοχής είναι αποφασισμένοι να προβούν ακόμα και σε κατάληψη των ταμείων των αρχαιολογικών χώρων, ενώ το θέμα προβάλλει έντονα και ο τοπικός τύπος.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός:
Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να γίνουν έργα υποστήριξης των αρχαιολογικών χώρων της Μεσαράς, και να απολαμβάνουν οι Δήμοι τα ανταποδοτικά οφέλη που δικαιούνται αλλά και για να μην λειτουργεί ο χρόνος σε βάρος των αρχαίων μνημείων.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης