Αδικία σε βάρος αγροτών που μετανάστευσαν και παίρνουν σύνταξη λόγω εργατικού ατυχήματος

Αριθμός πρωτ: 17915
Ημερομηνία κατάθεσης: 22/4/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Αδικία σε βάρος αγροτών που μετανάστευσαν και παίρνουν σύνταξη λόγω εργατικού ατυχήματος.

Με την επίκληση νομικού κενού διαιωνίζεται μία κατάφωρη αδικία σε βάρος αγροτών οι οποίοι υποχρεώθηκαν σε μετανάστευση και λόγω εργατικού ατυχήματος δικαιούνται και λαμβάνουν σύνταξη από ξένη χώρα (Γερμανία).
Οι αγρότες αυτής της κατηγορίας οι οποίοι συνέχισαν το ίδιο επάγγελμα και μετά τον επαναπατρισμό τους, δεν δικαιούνται σύμφωνα με τα ισχύοντα τη βασική σύνταξη του ΟΓΑ, αν και έχουν πάνω από 25 χρόνια στο αγροτικό επάγγελμα και για κάποια χρόνια πλήρωναν ακόμα και εισφορές στην κύρια ασφάλιση.
Επειδή οι συνταξιούχοι γήρατος από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα της Γερμανίας, έχουν δικαιωθεί και λαμβάνουν και τη βασική σύνταξη του ΟΓΑ από το ελληνικό δημόσιο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Η κ.Υπουργός
Εάν προτίθεται να παρέμβει νομοθετικά ή με άλλο τρόπο ώστε να αρθεί η αδικία σε βάρος αγροτών οι οποίοι ως μετανάστες σε κάποια στιγμή είχαν εργατικό ατύχημα και δικαιώθηκαν γι’αυτό έστω με πενιχρή σύνταξη, αλλά εξ’αυτού του λόγου χάνουν τη βασική σύνταξη του ΟΓΑ με αποτέλεσμα το σύνολο της σύνταξής τους να μην υπερβαίνει τα 150 ευρώ.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης