Αισχροκέρδεια στην αγορά καυσίμων στην Κρήτη

Αριθμός πρωτ: 16116
Ημερομηνία κατάθεσης: 13/3/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Αισχροκέρδεια στην αγορά καυσίμων στην Κρήτη.

Κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησή μου 536/16-2-09 διαπιστώθηκε περίτρανα η αδυναμία και η απροθυμία της ηγεσίας του Υπουργείου να ελέγξει ουσιαστικά και να βάλει φραγμούς στην ασυδοσία και αισχροκέρδεια στην αγορά των καυσίμων στην Κρήτη.
Όπως επισήμανα στην τοποθέτησή μου, το ΠΑΣΟΚ ζητούσε πλαφόν για τα καύσιμα ήδη από το 2004, ενώ η Κυβέρνηση έβαλε για λίγες μέρες πλαφόν, όταν είχε τελειώσει πια το θέμα των μεγάλων αυξήσεων, μόλις τον περασμένο Αύγουστο, και εκείνο που έπραξε στην ουσία η Κυβέρνηση ήταν να αφήσει να κορυφωθεί η ασυδοσία και η αισχροκέρδεια.
Επειδή για την ασυδοσία που υπάρχει στην αγορά καυσίμων στην Κρήτη, από ότι τουλάχιστον διαφαίνεται, δεν ευθύνονται οι πρατηριούχοι, αλλά ευθύνεται η έλλειψη υγιούς ανταγωνισμού από τις τρεις μεγάλες εταιρείες διαχείρισης και διύλισης των καυσίμων και αυτές πρέπει να υποστούν τις συνέπεις των προβλημάτων που δημιουργούν.
Επειδή η Κυβέρνηση δεν τολμά να αγγίξει αυτές τις εταιρείες που δημιουργούν , όπως διαφαίνεται το πρόβλημα και τελικά ο ηρακλειώτικος λαός και ο λαός της Κρήτης πληρώνει χαράτσι κάθε χρόνο, πάνω από150 εκατομμύρια ευρώ, από αυτήν τη διαφορά που υπάρχει.
Επειδή κατά τη συζήτηση της Ερώτησής μου ο κ.Υφυπουργός επεσήμανε ότι περιμένει την υποβολή των προτάσεων και των μελετών της Επιτροπής Ανταγωνισμού μέχρι τις 1/3/2009, ενώ μέχρι τώρα αγνοούσαν χαρακτηριστικά ότι υπήρχαν μελέτες και από πολύ παλιότερα, αλλά το σημαντικότερο είναι να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για να σταματήσει αυτή η αισχροκέρδεια.
Επειδή οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Βενζινοπωλών Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου έχουν ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό προκειμένου να τον ενημερώσουν για το πολύ σοβαρό πρόβλημα της αισχροκέρδειας στην αγορά καυσίμων στην Κρήτη,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
1) Εάν προτίθεται και πότε, να ενημερωθεί από εκπροσώπους των τεσσάρων Ενώσεων Βενζινοπωλών της Κρήτης και κυρίως ποιά μέτρα προτίθεται να πάρει για την εξυγίανση της αγοράς καυσίμων σε όλα τα στάδια διακίνησης, δηλαδή από τα κρατικά διυλιστήρια, τις εταιρείες πετρελαιοειδών και τα πρατήρια υγρών καυσίμων, στο Νομό Ηρακλείου και την Κρήτη γενικότερα.
2) Εάν έχουν υποβληθεί οι προτάσεις και οι μελέτες της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αφού οι ημερομηνίες έχον λήξει και ποιά μέτρα προτείνουν.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης