Αιτήματα αγροτών Κρήτης

Αριθμός πρωτ: 14056
Ημερομηνία κατάθεσης: 9/2/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟN ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αιτήματα αγροτών Κρήτης.

Με ψήφισμά της, η ΓΕΣΑΣΕ και οι 4 Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης, διαμαρτύρονται αφενός για τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και τα οποία διογκώνονται μέρα με τη μέρα, και αφετέρου για την αδράνεια της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στα αιτήματά τους και κυρίως για την εξαίρεσή τους από το πρόσφατο πακέτο μέτρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τους αγρότες.
Τα προβλήματα είναι γνωστά και έχουν επισημανθεί με πλήθος ερωτήσεων, χωρίς ωστόσο να παίρνονται ουσιαστικά μέτρα για την επίλυσή τους ή έστω την ελάχιστη ανακούφιση των αγροτών.
Οι τιμές παραγωγού των βασικών προϊόντων καταρρέουν, ενώ η ασυδοσία και η ανεξέλεγκτη λειτουργία των καρτέλ στην αγορά, κρατάνε τις τιμές καταναλωτή στα ύψη.
Το κόστος παραγωγής αυξάνεται πέρα από κάθε λογική. Για παράδειγμα, ακόμα και τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, υπολογίζουν αύξηση της τιμής των λιπασμάτων κατά 47% και του πετρελαίου κατά 17% το τελευταίο δωδεκάμηνο.
Τα αγροτικά προϊόντα εκτοπίζονται από την εγχώρια αγορά, συνήθως από ανεξέλεγκτες αθρόες εισαγωγές τρίτων χωρών, ενώ δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική και συστηματική προώθηση τους στο εξωτερικό.
Οι πόροι του 4ου ΚΠΣ είναι κατά πολύ μειωμένοι σε σύγκριση με τους αντίστοιχους του 3ου, οι επενδύσεις μειώνονται δραματικά, και ο Κρατικός Προϋπολογισμός δεν προβλέπει τίποτα για να ανατρέψει την τραγική αυτή εικόνα.
Οι αγρότες απαιτούν άμεσα:
• Ένα πακέτο μέτρων ειδικά για την Περιφέρεια της Κρήτης, ύψους 100εκ. ευρώ και με την πρόβλεψη τα χρήματα να δοθούν όπως και στους αγρότες της υπόλοιπης χώρας.
• Ανά καλλιέργεια πρέπει να δοθούν:
Ελαιόλαδο: 40ευρώ ανά στρέμμα συν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται όσοι έχουν υποστεί ζημιά.
Θερμοκηπιακές καλλιέργειες: 500ευρώ/στρέμμα.
Εσπεριδοειδή: 30ευρώ/στρέμμα.
Αμπελώνες: 50ευρώ/στρέμμα.
Κτηνοτροφία: 15ευρώ/ζώο.
Μελισσοκομία: 15ευρώ/κυψέλη.
• Στήριξη του επαγγελματία αγρότη με μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων ώστε να έχει εγγυημένο εισόδημα για να μπορεί να επιβιώσει γιατί με το υψηλό κόστος παραγωγής δεν μπορεί να πουλά το ελαιόλαδο κάτω από 3ευρώ, τα κηπευτικά κάτω από 0,80λεπτά , τα εσπεριδοειδή κάτω από 0,50λεπτά, το γάλα κάτω από 1,20ευρώ, το κρέας κάτω από 6,5ευρώ.
• Μέτρα υπέρ της πραγματικής παραγωγικής οικονομίας και την πλήρη αναπλήρωση των απωλειών εισοδήματος των κατ επάγγελμα γεωργών και κτηνοτρόφων, με τρόπους που έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν, με την αξιοποίηση κοινοτικών μέσων ή επιπρόσθετων εθνικών πόρων υπέρ της γεωργίας.
• Πάγωμα όλων των αγροτικών χρεών για τρία χρόνια άτοκα και ρύθμιση τους για μια δεκαετία με ευνοϊκούς όρους.
• Επιστροφή ΦΠΑ 15% για όλα τα προϊόντα.
• Αύξηση επιστροφής καυσίμων στο 5%.
• Να δοθεί άτοκο δάνειο στις ΕΑΣ για ουσιαστική παρέμβαση ώστε να σταματήσει η κατάρρευση τιμών των αγροτικών προϊόντων.
• Το άτοκο δάνειο που δόθηκε στους κτηνοτρόφους για την αντιμετώπιση του κόστους των ζωοτροφών με την εγγύηση του δημοσίου να πληρωθεί από το κράτος.
• Υλοποίηση των κυβερνητικών προεκλογικών δεσμεύσεων για την μείωση του ΦΠΑ εξοπλισμού και εφοδίων, τη μείωση της τιμής καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος.
• Κατάργηση ΕΤΑΚ για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
• Πρόγραμμα αναμπέλωσης νέας γενιάς για την διάδοση της Κρητικής αμπελουργίας και ενιαία ενίσχυση και στα οινάμπελα.
• Άμεση λήψη μέτρων για την ουσιαστική αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας στην αγορά, την προώθηση των προϊόντων μας στο εξωτερικό , τη σύνδεση των αναγκών του τουρισμού με την τοπική παραγωγή.
• Αποτροπή της χρεοκοπίας του ΕΛΓΑ που πρέπει να σταματήσει να καλύπτει ζημιές με διαφορετικά κριτήρια από προϊόν σε προϊόν και από περιοχή σε περιοχή και διαφορετικό ασφάλιστρο κατά περιοχή και προϊόν. Άμεση πληρωμή όλων των αποζημιώσεων που εκκρεμούν.
• Άμεσο σχεδιασμό ενός συνολικού προγράμματος αντιμετώπισης της ερημοποίησης της Κρήτης, με σαφή δεσμευτικά μέτρα αντιμετώπισης της ξηρασίας και τελικό στόχο τη μετατροπή όλων των αρδευτικών δικτύων, σε κλειστού τύπου δίκτυα.
• Άμεση πληρωμή των υποχρεώσεων του Γ΄ ΚΠΣ ( Σχέδια Βελτίωσης, Νέοι αγρότες και άμεση έναρξη του Δ΄ ΚΠΣ).
• Άμεση πληρωμή όλων των εκρεμμοτήτων της ενιαίας ενίσχυσης και της εξισωτικής αποζημίωσης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να κάνει δεκτά όλα ή μερικά από τα αιτήματα των αγροτών της Κρήτης, κάνοντας με αυτό τον τρόπο, ένα αποφασιστικό βήμα για την επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων τους, που τους έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης