Αιτήματα Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου για την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη

Αριθμός πρωτ: 3046
Ημερομηνία κατάθεσης: 7/12/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
2) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
3) ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΘΕΜΑ: Αιτήματα Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου για την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη.

Τις δραματικές κλιματικές αλλαγές που απειλούν τον πλανήτη, με αφορμή την πραγματοποίηση της Παγκόσμιας Συνόδου του ΟΗΕ για το ίδιο θέμα, επισημαίνει το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου (MANW), ενώ κάνει λόγο για την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων με στόχο την ανατροπή των δεδομένων που δημιουργούν την κλιματική αλλαγή.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η Διακυβερνητική Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή προβλέπει μέση άνοδο των θερμοκρασιών από 1,4 έως και 5,9 βαθμούς στα επόμενα 50 χρόνια. Η τροπική ζώνη συνεχώς διευρύνεται. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για ερημοποίηση μεγάλων κατοικημένων εκτάσεων και για εκατομμύρια πρόσφυγες. Η Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες θα πλησιάσει κλιματικά την Αφρική, η ζωή των Ελλήνων θα γίνει αβίωτη και το παραγωγικό πρότυπο της χώρας θα καταρρεύσει.
Επειδή το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου απορρίπτει κατηγορηματικά τη χρήση πυρηνικής ενέργειας, η οποία προωθείται από ορισμένες κυβερνήσεις ως εναλλακτική μορφή στο σημερινό κυρίαρχο ενεργειακό πρότυπο.
Επειδή υπογραμμίζει την ανάγκη να συμμορφωθεί η Ελλάδα με τους στόχους του Κιότο, αναλαμβάνοντας δράσεις και συμμετέχοντας ενεργά στην προώθηση μιας παγκόσμιας συμφωνίας που θα επιβάλλει μείωση των εκπομπών αερίων ώστε να μην αλλάξει καταστροφικά το κλίμα.
Επειδή ζητά, μεταξύ άλλων, να κηρυχθούν αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις σε όλη τη χώρα και να μην αναθεωρηθούν τα άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος, να ληφθούν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στην κατανάλωση και να περιοριστεί δραστικά η χρήση ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου να ανατραπούν τα δεδομένα που δημιουργούν την κλιματική αλλαγή η οποία απειλεί το μέλλον του πλανήτη και αν προτίθενται να λάβουν υπόψη, προς την κατεύθυνση αυτή, τις επισημάνσεις του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου της Μεσογείου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΧΩΔΕ