Αιτήματα ΣΕΚΝΗ στον ΕΛΟΓ

Αριθμός πρωτ: 1579
Ημερομηνία κατάθεσης: 6/7/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αιτήματα ΣΕΚΝΗ στον ΕΛΟΓ.

Με επιστολή της στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος (ΕΛΟΓ), ο Σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου (ΣΕΚΝΗ) ζητά διευκρινήσεις σχετικά με την επιστροφή του ποιοτικού παρακρατήματος του έτους 2007 αλλά και για τους εγκεκριμένους και μη, μεταποιητές γάλακτος που αξιοποιούν το γάλα του νομού Ηρακλείου.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ΣΕΚΝΗ, η καταβολή του ποιοτικού παρακρατήματος (2007) παραμένει σε εκκρεμότητα, με την αγωνία των δικαιούχων να κορυφώνεται, καθώς διαφαίνεται ότι τα χρήματα χάθηκαν, αφού δεν ευσταθούν πλέον οι αρχικές δικαιολογίες του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με προβλήματα στο ΟΣΔΕ, την τηλεπισκόπηση κλπ.
Όσον αφορά τους εγκεκριμένους και μη μεταποιητές, οι κτηνοτρόφοι του νομού Ηρακλείου εκφράζουν την αγανάκτησή τους καθώς υπήρξαν κρούσματα απάτης με μεταποιητές που διαβεβαίωναν ότι είχαν κωδικό ΕΦΕΤ, ενώ στην πραγματικότητα δεν ήταν εγκεκριμένοι.
Όπως υποστηρίζει ο ΣΕΚΝΗ, αυτό είχε ως συνέπεια να απορρίπτονται από το ποιοτικό παρακράτημα μεγάλες ποσότητες γάλακτος που είχαν παραδοθεί σε αυτούς τους μεταποιητές.
Επειδή, είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσης και πλήρους ενημέρωσης των κτηνοτρόφων αναφορικά με τους εγκεκριμένους και μη μεταποιητές γάλακτος, ώστε να προστατεύονται οι παραγωγοί και να μην δημιουργούνται προϋποθέσεις απάτης, εξαιτίας της μη δημοσιοποίησης δήθεν προσωπικών δεδομένων των μεταποιητών από την πολιτεία.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός:
1) Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να καταβληθεί το ποιοτικό παρακράτημα του 2007 στους κτηνοτρόφους του νομού Ηρακλείου αλλά και
2) Αν προτίθεται να γνωστοποιήσει στο Σύλλογο Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων νομού Ηρακλείου τους πίνακες των εγκεκριμένων και μη εγκεκριμένων μεταποιητών, που αξιοποιούν το γάλα του νομού πριν την έναρξη της γαλακτικής περιόδου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης