Ακάλυπτες επιταγές και διαταγές πληρωμής των τραπεζών πνίγουν την αγορά

Αριθμός πρωτ: 1580
Ημερομηνία κατάθεσης: 6/7/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Ακάλυπτες επιταγές και διαταγές πληρωμής των τραπεζών πνίγουν την αγορά.

Η ένταση της κρίσης εκδηλώνεται με την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και τη μεγάλη αύξηση των ακάλυπτων επιταγών που έχουν ως επακόλουθο τις διαταγές πληρωμής των τραπεζών, οι οποίες σύμφωνα με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου έχουν τετραπλασιαστεί σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Επαγγέλματα και επιχειρήσεις που έχουν σχέση με τον τουρισμό μετά τη μείωση των εισπράξεων κατά 30% στην κυριολεξία στενάζουν.
Οδικές μεταφορές που σχετίζονται με τον τουρισμό όπως επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων και ενοικιαζομένων αυτοκινήτων δέχονται μεγάλη πίεση όπως και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ένδυσης, υπόδησης και δώρων.
Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν στηρίζουν αυτές τις επιχειρήσεις αλλά και όσες αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα, με αποτέλεσμα η κατάστασή τους να επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο.
Οι φορείς των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανησυχούν για αυτές τις εξελίξεις και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο ξεπέρασμα της διεθνούς κρίσης, αφού η ανάκαμψη δεν ενισχύεται από εθνικές πολιτικές.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός:

Εάν προτίθεται να πάρει πρόσθετα αλλά ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας προκειμένου κλάδοι που στενάζουν από την έντονη πίεση που δέχονται να καταφέρουν να επιβιώσουν.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης