Ακατάλληλες πινακίδες κατα μήκος του ΒΟΑΚ

Αριθμός πρωτ: 11202
Ημερομηνία κατάθεσης: 2/5/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
2) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Ακατάλληλες πινακίδες κατα μήκος του ΒΟΑΚ.

Τις ημέρες του Πάσχα, δεκάδες χιλιάδες πολίτες, κινήθηκαν στο εθνικό οδικό δίκτυο της Κρήτης και κυρίως κατά μήκος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης με τα αυτοκίνητά τους, προκειμένου να επισκεφθούν τους τόπους καταγωγής τους.
Αυτή όμως η μαζική μετακίνηση, ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει όσον αφορά τις προειδοποιητικές πινακίδες με μέγιστο όριο ταχύτητας, που σε πολλές περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα χαμηλό (συνήθως 50χλμ/ώρα) και ιδιαίτερα σε τμήματα της εθνικής οδού όπου ο δρόμος είναι σε καλή κατάσταση και χωρίς στροφές.
Δυστυχώς, σε αυτές τις περιπτώσεις όταν οι οδηγοί κινούνται με τόσο μικρές ταχύτητες, οι υπόλοιποι που κινούνται πιο γρήγορα, αναγκάζονται να προσπερνούν αντικανονικά και παράνομα, με κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος.
Επειδή τον τελευταίο καιρό έχει χυθεί πολύ αίμα στην άσφαλτο του εθνικού οδικού δικτύου της Κρήτης, ως συνέπεια των παραβιάσεων του ΚΟΚ.
Επειδή είναι ανάγκη να γίνει άμεσα η αντικατάσταση των προειδοποιητικών πινακίδων μέγιστης ταχύτητας με άλλες που έχουν αυξημένα όρια ταχύτητας, ειδικά σε σημεία του ΒΟΑΚ όπου είναι εφικτή η οδήγηση με υψηλές ταχύτητες.
Επειδή οι πολίτες διαμαρτύρονται για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη σήμανση δρόμων μεγάλης κυκλοφορίας εξαιτίας της οποίας «αναγκάζονται» πολλές φορές οι οδηγοί να παρανομούν.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί,
Σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν για την άμεση αντικατάσταση των πινακίδων ορίου ταχύτητας με άλλες, περισσότερο σωστές, προκειμένου να σταματησει αυτη η κατάφορη «παραβίαση ταχύτητας» και η, στη συνεχεια, εμπέδωση της κακής συνήθειας συστηματικής περιφρόνησης σε κάθε πινακίδα, είτε είναι σωστή είτε όχι.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης