Αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος στο Δήμο Βιάννου Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 2968
Ημερομηνία κατάθεσης: 6/12/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος στο Δήμο Βιάννου Ηρακλείου.

Αντιμέτωποι με πολύωρες επαναλαμβανόμενες απροειδοποίητες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος έρχονται οι κάτοικοι των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Βιάννου Ηρακλείου, με αποτέλεσμα, αφενός την ταλαιπωρία τους, και αφετέρου την πρόκληση ζημιών σε επιχειρήσεις και πρώιμες θερμοκηπιακές καλλιέργειες, καθώς και την παράλυση κάθε είδους δημοσίων και λοιπών υπηρεσιών.
Συγκεκριμένα είκοσι οικισμοί του Δήμου Βιάννου μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, κάθε φορά που επικρατούν άνεμοι ή βροχή στην περιοχή, λόγω του πεπαλαιωμένου δικτύου.
Επειδή είναι απαράδεκτο οι κάτοικοι, και ιδιαίτερα οι άρρωστοι ηλικιωμένοι, να μένουν πάνω από δέκα ώρες σε καθημερινή βάση χωρίς ρεύμα.
Επειδή οι ανυπολόγιστες ζημιές που προκαλούνται σε επιχειρήσεις, τράπεζες, ελαιουργεία, θερμοκηπιακές καλλιέργειες έχουν αγανακτήσει τους επαγγελματίες της περιοχής.
Επειδή οι διακοπές σε συνδυασμό με τις συνεχείς αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ και την υποβάθμιση του γραφείου της ΔΕΗ στη Βιάννου, προκαλούν την αγανάκτηση των καταναλωτών.
Επειδή η Δημοτική Αρχή της περιοχής εκφράζει φόβους και για το πευκοδάσος της Σύμης, μέσα από το οποίο διέρχεται το πεπαλαιωμένο δίκτυο υψηλής τάσης, με κίνδυνο την πρόκληση πυρκαγιάς.
Επειδή οι τεχνικοί της ΔΕΗ κάνουν ό,τι μπορούν, υπό αντίξοες συνθήκες, προκειμένου να αποκαταστήσουν τις συχνές βλάβες του γερασμένου δικτύου,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου αφενός να εκλείψουν οι αλλεπάλληλες και πολύωρες διακοπές ρεύματος στα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Βιάννου Ηρακλείου και αφετέρου να μην αποτελεί το πεπαλαιωμένου δίκτυο της ΔΕΗ απειλή για την πρόκληση πυρκαγιάς τόσο στο πευκοδάσος της Σύμης όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ