Αμετάβλητα υψηλά τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα

Αριθμός πρωτ: 14496
Ημερομηνία κατάθεσης: 13/6/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Αμετάβλητα υψηλά τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα.

Υψηλά παρέμειναν τα ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας και κατά το μήνα Μάρτιο, οπότε και η ανεργία ανήλθε στο 9%, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος.
Όπως καταδεικνύεται εκ νέου, η ανεργία πλήττει περισσότερο τις γυναίκες σε ποσοστό 12,7% ενώ τους άνδρες κατά 6,3%. Όσον δε αφορά στις ηλικιακές ομάδες, οι ηλικίες που πλήττονται περισσότερο είναι από 15-24 ετών, στις οποίες η ανεργία φθάνει το 27,1, ενώ παραμένει επίσης σε υψηλά επίπεδα και στις ηλικίες 25-34, αγγίζοντας το 11,9%.
Επειδή σύμφωνα με τα στοιχεία, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στις περιφέρειες του νοτίου Αιγαίου (20,8%), την ανατολική Μακεδονία και Θράκη (11,8%) και την Ήπειρο (10,2%).
Επειδή και στην Κρήτη το ποσοστό ανεργίας είναι ιδιαίτερα υψηλό, φθάνοντας το 10,7%, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες και επιβάλλεται η Πολιτεία να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Επειδή με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου έχω αναφερθεί σε αυτό το μείζονος σημασίας πρόβλημα, που επιβάλλει τη ύπαρξη σαφούς και συνεχούς σχεδιασμού προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κινήτρων και δημιουργίας θέσεων εργασίας πέραν των προγραμμάτων STAGE, που ασφαλώς δεν αποτελούν πανάκεια για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Επειδή, αντίθετα, σε καθημερινή βάση παρακολουθούμε την καταπάτηση βασικών και θεμελιωδών εργασιακών και συνταξιοδοτικών κεκτημένων των εργαζομένων από την Κυβέρνηση,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και διαχρονικά το σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας στη χώρα μας, και κυρίως για τους νέους και τις γυναίκες, που εξακολουθούν να πλήττονται περισσότερο.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης