Αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας τα τρόφιμα στα κυλικεία της χώρας

Αριθμός πρωτ: 4710
Ημερομηνία κατάθεσης: 10/9/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
2) ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας τα τρόφιμα στα κυλικεία της χώρας.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), η προέλευση και ποιότητα των προϊόντων που διατίθενται στα κυλικεία είναι εξαιρετικά αμφίβολη.
Οι περισσότερες από αυτές τις τροφές είναι σύμφωνα με τους διαιτολόγους ιδιαίτερα ανθυγιεινές και περιορισμένης θρεπτικής αξίας και σύμφωνα με τους υγειονομικούς κανονισμούς που ισχύουν, «απαγορευμένες».
Από έρευνα του ΠΑΚΟΕ σε κυλικεία σχολείων, προέκυψε οτι βρέθηκαν τρόφιμα αλλοιωμένα, λιωμένα ή και ληγμένα, ενώ πολλά απ’ αυτά περιείχαν βελτιωτικά, αντιοξειδωτικά και βούτυρα κακής διατροφικής ποιότητας.
Εντούτοις, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μαθητών, περίπου 85%, τις βρίσκει ιδιαίτερα νόστιμες και ελκυστικές και τις εντάσσει στο καθημερινό του διαιτολόγιο.
Επειδή οι έλεγχοι στα κυλικεία για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, γίνονται περιστασιακά μία με δυο φορές το χρόνο από δημόσιους ελεγκτές, αδυνατώντας να ελέγξουν πλήρως και σε τακτά χρονικά διαστήματα τη σωστή λειτουργία των κυλικείων.
Επειδή οι βιομηχανίες τροφίμων εκμεταλλευόμενες την εύκολη πλέον πρόσβαση στην πληροφορία, κατακλύζουν τα παιδιά με τις πλέον ελκυστικές μεθόδους, αποπροσανατολίζοντάς τα από τα ορθά διατροφολογικά κριτήρια.
Επειδή, σύμφωνα με το ΠΑΚΕΟ, κανένα μέτρο και καμιά πρόταση δε φαίνεται αρκετή για να προφυλάξει τα παιδιά από το εφευρετικό σύστημα νόθευσης των τροφίμων, εάν δεν υπάρξει γενική διατροφική παιδεία και παράλληλη κινητοποίηση γονέων, εκπαιδευτικών και πολιτείας, προκειμένου να διαφυλαχθεί στο μέλλον η σπουδαία διατροφική παράδοση του τόπου μας από τις επόμενες γενιές.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ.Υπουργοί:
Σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να διασφαλιστεί η προέλευση και η ποιότητα των τροφίμων στα κυλικεία της χώρας για να προστατευθεί έτσι η υγεία των παιδιών μας αλλά και να ενισχυθεί η διατροφική τους παιδεία.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης