Ανάγκη άμεσης καταβολής των αποζημιώσεων στους μελισσοκόμους του Νομού Ηρακλείου λόγω καύσωνα

Αριθμός πρωτ: 955
Ημερομηνία κατάθεσης: 1/8/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Ανάγκη άμεσης καταβολής των αποζημιώσεων στους μελισσοκόμους του Νομού Ηρακλείου λόγω καύσωνα.

Με την 10102/4-7-07 Ερώτησή μου είχα επισημάνει τις μεγάλες ζημιές που έχουν υποστεί οι μελισσοκόμοι του Νομού Ηρακλείου αλλά και της Κρήτης γενικότερα από τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου 2007.
Στην απάντησή του ο ΕΛΓΑ αναφέρει πως «η απώλεια μελιού δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ» καθώς «δεν καλύπτονται ασφαλιστικά και δεν αποζημιώνονται οι ζημιές που έχουν επίπτωση στην αναμενόμενη παραγωγή της τρέχουσας ή οποιαδήποτε μελλοντικής παραγωγικής φάσης ή περιόδου». Επίσης, όπως επισημαίνεται, ο ΕΛΓΑ δικαιολογεί μόλις 64 ευρώ για την απώλεια της κάθε κυψέλης, χωρίς τις κρατήσεις και χωρίς τα έξοδα της αίτησης ή της ενδεχόμενης ένστασης.
Όπως υπογραμμίζει ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ανατολικής Κρήτης, η ζημιά των μελισσών σε πληθυσμούς είναι τεράστια ενώ μετά από ένα μήνα περίπου οι απώλειες σε μελισσοσμήνη αναμένεται να είναι πολύ μεγάλες και τα νεκρά σμήνη αμέτρητα. Η φετινή παραγωγή σε μέλι, σύμφωνα με τους μελισσοκόμους, δύσκολα θα φτάσει το 20% της παραγωγής του προηγούμενου έτους.
Επειδή οι πενιχρές αποζημιώσεις που δίνει ο ΕΛΓΑ και η πρόβλεψη του Κανονισμού αποζημίωσης μόνο της απώλειας μελισσοσμηνών και όχι της παραγωγής, δεν προσφέρει καμία ουσιαστική βοήθεια στους μελισσοκόμους της Κρήτης, οι οποίοι είναι σε αδιέξοδο,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους μελισσοκόμους του Νομού Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα που υπέστησαν τεράστιες απώλειες στην παραγωγή μελιού αλλά και στα μελισσοσμήνη.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης