Ανάγκη αύξησης του ποσού επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο των αγροτών

Αριθμός πρωτ: 2386
Ημερομηνία κατάθεσης: 23/11/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤOΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Ανάγκη αύξησης του ποσού επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο των αγροτών.

Όπως τόνιζα και στην υπ’ αρ. 664/24-7-07 Ερώτησή μου, η οποία δεν απαντήθηκε, αξίζει να προσεχτούν ιδιαίτερα οι προτάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ για τροποποίηση της φορολογίας του αγροτικού τομέα, με σκοπό τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.
Μεταξύ αυτών, σημαντική είναι η πρόταση για επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης που καταναλώνουν οι αγρότες για τις αγροτικές τους εργασίες, ενόψει της διαπραγμάτευσης για την ενοποίηση του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Ωστόσο, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φαίνεται να υποτιμά τις ανάγκες των αγροτών σε πετρέλαιο κίνησης, όπως δείχνει η πρότασή του με βάση την οποία οι ποσότητες που απαιτούνται υπολογίζονται σε 380 εκατομμύρια λίτρα. Η συνέπεια είναι να προσδιορίζεται ως σημαντικά μειωμένος ο επιστρεφόμενος φόρος.
Σύμφωνα με μελέτη της ΠΑΣΕΓΕΣ ωστόσο, για το σύνολο των 28 εκατομμυρίων καλλιεργούμενων στρεμμάτων οι ανάγκες σε πετρέλαιο είναι σημαντικά μεγαλύτερες από αυτές που υπολογίζει το Υπουργείο, και ανέρχονται τουλάχιστον σε 513 εκατομμύρια λίτρα.
Επειδή με βάση την ΠΑΣΕΓΕΣ υπάρχει σημαντική απόκλιση, άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ, του ποσού επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου από αυτήν που υποδεικνύει το Υπουργείο και απαιτείται αναπροσαρμογή του προς τα πάνω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Εάν προτίθενται να προχωρήσουν στην προτεινόμενη από την ΠΑΣΕΓΕΣ αναπροσαρμογή της αναγκαίας ποσότητας πετρελαίου κίνησης για χρήση από τους αγρότες, την οποία υπολογίζουν σημαντικά χαμηλότερη από την πραγματική, ώστε να υπάρξει και ανάλογη αύξηση στο ποσό της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης