Ανάγκη δημιουργίας νέου Υποσταθμού ΔΕΗ στην περιοχή των Κάτω Γουβών του νομού Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 3441
Ημερομηνία κατάθεσης: 21/8/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Ανάγκη δημιουργίας νέου Υποσταθμού ΔΕΗ στην περιοχή των Κάτω Γουβών του νομού Ηρακλείου.

Οι επιχειρηματίες και οι κάτοικοι του Δήμου Γουβών του νομού Ηρακλείου δεν κρύβουν την έντονη αγανάκτησή τους για τις εκτεταμένες διακοπές ρεύματος που γίνονται αυτή την περίοδο, την ώρα που η τουριστική κρίση μαστίζει τους επιχειρηματίες της περιοχής και πλήττουν οι τουριστικού ενδιαφέροντος δραστηριότητες των κατοίκων.
Συνήθως, οι λόγοι που επικαλείται η ΔΕΗ, είναι η μεγάλη ζήτηση ισχύος σε συγκεκριμένες περιοχές καθώς και οι καιρικές συνθήκες, όπως η υγρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες, που επηρεάζουν τα δίκτυα μεταφοράς φορτίων.
Επιπλέον η απόσταση της περιοχής των Γουβών από τους κοντινότερους υποσταθμούς της Σταλίδας και του Κατσαμπά είναι αρκετά μεγάλη, περίπου 15 χλμ., γεγονός που δημιουργεί απώλεια ισχύος, μειώνοντας έτσι την πραγματική διαθέσιμη ενέργεια για την εν λόγω περιοχή.
Την άμεση ανάγκη εγκατάστασης και λειτουργίας νέου υποσταθμού της ΔΕΗ στην περιοχή των Κάτω Γουβών εκφράζουν και οι υπεύθυνοι κατανομής φορτίου του Κέντρου Ελέγχου Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Νομού Ηρακλείου, ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή.
Επειδή η εν λόγω περιοχή είναι κομβικό σημείο και η ΔΕΗ έχει χώρο τεχνικά αποδεκτό στην περιοχή αυτή για να εγκατασταθεί ένας νέος υποσταθμός υψηλής-μέσης τάσης, καθώς είναι κοντά στο δρόμο και το δίκτυο μεταφοράς, είναι κλειστού τύπου και δεν ενοχλεί καθώς υπάρχουν βοσκότοποι εκεί.
Επειδή η περιοχή των Γουβών είναι αναπτυσσόμενη περιοχή και η αύξηση τροφοδότησης με ηλεκτρική ισχύ κάθε χρόνο μεγαλώνει.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός
Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να δρομολογηθεί η κατασκευή νέου υποσταθμού της ΔΕΗ στην περιοχή των Κάτω Γουβών του Δήμου Γουβών του νομού Ηρακλείου, προκειμένου να υπάρχει ομαλή ηλεκτροδότηση της ευρύτερης περιοχής, όπου η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος είναι αυξημένη λόγω της έντονης τουριστικής ανάπτυξης.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης