Ανάγκη δημιουργίας Τραπεζών Ομφαλικών Μοσχευμάτων

Αριθμός πρωτ: 14944
Ημερομηνία κατάθεσης: 19/6/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Ανάγκη δημιουργίας Τραπεζών Ομφαλικών Μοσχευμάτων.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, στη χώρα μας κάθε χρόνο πετιούνται, κυριολεκτικά, στα σκουπίδια δεκάδες χιλιάδες ομφαλικά μοσχεύματα (βλαστοκύτταρα), τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν ανεκτίμητη βοήθεια και λύση στο πρόβλημα της λευχαιμίας, καθώς ένας στους τρεις Έλληνες που πάσχει από τη νόσο πεθαίνει λόγο έλλειψης συμβατού δότη.
Όπως επισημαίνεται από τον πρόεδρο της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, είναι άμεση ανάγκη να ληφθούν από την Πολιτεία τα απαραίτητα μέτρα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας Τραπεζών Ομφαλικών Μοσχευμάτων, καθώς και την ίδρυση δικτύου Δημοσίων Τραπεζών στις μεγάλες πόλεις υπό την εποπτεία του ΕΟΜ.
Επειδή η συλλογή 20.000 μοσχευμάτων θα έδινε τη δυνατότητα μεταμόσχευσης στο 95% των ασθενών που αναζητούν δότη και δεν μπορούν να βρουν.
Επειδή σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες, ότι αφορά τα αλλογενή ομφαλικά μοσχεύματα, αποδείχθηκε ότι είναι ισοδύναμα με συμβατούς εθελοντές δότες και στα παιδιά και στους ενήλικες, ωστόσο από τους ασθενείς που χρειάζονται δότες, το 1/3 τους βρίσκει από την οικογένεια, το 1/3 από ξένους εθελοντές δότες, ενώ το υπόλοιπο 1/3 δεν βρίσκει και χάνει την ευκαιρία της μεταμόσχευσης.
Επειδή στον τομέα αυτό η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει κανένα βήμα, παρά τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να προβεί άμεσα στη δημιουργία Τραπεζών Ομφαλικών Μοσχευμάτων αλλά και δικτύου Δημοσίων Τραπεζών στις μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου και του Ηρακλείου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης βλαστοκυττάρων για ασθενείς που πάσχουν από λευχαιμία και χρειάζονται μεταμόσχευση.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης